Turba de sphagnum – substrat natural 100% recomandat ca suport pentru inradacinare sau ca parte componenta a substratului plantelor. Potrivit si pentru plantele acidofile pH3.8-5.0.
Turba de sphagnum 1kg
Cantitate
Turba de sphagnum – substrat natural 100%, recomandat pentru plantele care necesita pamant acid (pH=3.8-5).
Turba de sphagnum s-a format in zona montana, intr-un mediu plin cu apa si vegetatie specifica, prin anaerobioza in mod natural. Este o turba oligotrofa din clasa solurilor organice.
In mediul sau natural, turba este imbibata cu apa de culoare bruna, care contine substante humice in solutie coloidala, cu reactie acida si proprietati antiseptice (contine iod), motiv pentru care se turba sphagnum se foloseste si ca dezinfectant.
Turba permite o rasarire rapida si uniforma a plantelor. Are o textura afanata, un procent mare de pori, astfel incat permite absorbtia si retinerea apei (pana la o treime din volumul aplicat).
→ in amestec cu perlit sau nisip se foloseste ca suport pentu inradacinarea cu succes a butasilor diferitelor specii de plante, deoarece mentine apa si creaza un mediu convenabil. De asemenea se utilizeaza si la inmultirea plantelor prin marcotaj aerian, infasurandu-se zona respectiva cu turba si apoi cu folie de polietilena.
→ ca suport pentru confectionarea ghivecelor nutritive, o folosesc pe scara larga producatorii de legume, flori, arbusti, atat la producerea materialului saditor cat si la transportul plantelor, in vederea comercializarii, eliminandu-se astfel pericolul ofilirii in timpul tranportului. Aceste avantaje ale turbei se bazeaza pe cele doua calitati pe care le poseda: este un material usor si retine foarte bine apa. La transportul trandafirilor si arbustilor ornamentali in vederea valorificarii, zona radiculara se impacheteaza in turba. Astfel, turba usureaza trasportul de la locul de producere a materialului saditor la cel de infiintare a culturii.
→ ca parte componenta pentru pamantul de flori; exemplu de pamant de tip general pentru flori: turba 3 parti, pamant de telina 3 parti, nisip de rau 2 parti, gunoi de grajd bine fermentat 2 parti.
→ in amestecurile de pamant pentru insamantarea legumelor si florilor: turba o parte, pamant de telina 2 parti, nisip o parte. La fiecare 10L amestec se recomanda adaugarea a 10g superfosfat si 6g praf de var.
→ in amestecurile de sol pentru repicarea rasadului de legume si flori: turba 3 parti, pamant de telina 7 parti, nisip 2 parti. Pentru crestrea fertilitaii acestora la fiecare 10L se adauga 50g gunoi de grajd bine fermentat, 5g var, 10g superfosfat, 10 g azotat de amoniu si 5g de sulfat de potasiu sau 20g ingrasamant complex. Rasadurile de castraveti se pot repica si numai in turba, dar in acest caz, dupa 4-5 zile trebuie fertilizate cu solutii nutritive. La semanarea si la plantarea legumelor si florilor se mai poate face si un amestec binar cu turba o parte si pamant de telina 2 parti.
→ la plantarea trandafirilor si arbustilor se umple groapa cu un amestec format din turba o parte si pamant 3 parti sau in cazul plantelor acidofile (bromelii, azalee, erika, gardenia, ferigi, etc) se foloseste un amestec de turba 0.5 parti si pamant 0.5 parti.
→ pentru formarea sau regenerarea gazonului: turba o parte in amestec de pamant cu 2-3 parti.
→ pentru conservarea bulbilor: acestia se aseaza in straturi de 5 cm turba.
→ pentru conservarea cartofilor si radacinoaselor: se aseaza intre straturi de 2-3 cm de turba.