Fungicid Cuproxat Flowable (20 ml, 1L)

Fungicid Cuproxat Flowable (20ml) este un fungicid si bactericid ce combate mana si unele bacterioze la vita de vie, cartofi legume precum si monilioza, rapanul si arsurile bacteriene la pomi fructiferi. Adera bine la frunze.

Detalii

Fungicid Cuproxat Flowable (20ml) este un fungicid si bactericid ce combate mana si unele bacterioze la vita de vie, cartofi, legume precum si monilioza, rapanul si arsurile bacteriene la pomi fructiferi. Adera bine la frunze.

Cum actioneaza fungicidul Cuproxat Flowable

Cuproxat Flowable este un fungicid preventiv pe baza de cupru ce actionează prin contact. Are efect multilateral asupra fungilor si bacteriilor. Cuprul din Cuproxat Flowable este formulat ca sulfat de cupru tribazic, ce permite eliberarea treptata a ionilor de cupru. 75% din ionii de cupru sunt eliberati imediat si restul progresiv. Astfel este eliminata posibilitatea sa apara fenomenul de fitotoxicitate, in special in primaverile reci si ploioase.

Odata ce granulele se dizolva in apa, ionii de cupru se redistribuie pe suprafata tratata si distrug fungii si bacteriile prin inhibarea germinatiei sporilor si blocarea dezvoltarii miceliului. Substanta adera bine la frunze si nu este nevoie de folosirea unui adeziv. 

Formularea superioara si particulele fine acopera mai bine, sporind astfel protectia impotriva bolilor.

Nu creaza rezistenta si invinge formele rezistente ce apar in urma utilizarii fungicidelor sistemice. 

Este neutralizat si nu trebuie adaugat var.

Cum se aplica fungicidul Cuproxat Flowable

Samburoase (cais, piersic, cires, visin, prun): pentru combaterea bolilor:

  • Monilioza (Monillia spp) in doza de 3,5 l/ha (0,35%), aplicat pe vegetatie la avertizare
  • Basicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans) in doza de 2,6 l/ha, se aplica de la aparitia mugurilor si pana la formarea inflorescentelor

Timp de pauza: 21 zile

Mar in doza de 3,5 l/ha (0,35%), aplicat inainte de inflorire pentru combaterea bolilor:

  • Rapan (Venturia inaequalis) 
  • Focul bacterian al rosaceelor (Erwinia amylovora) 

La pomii fructiferi - se aplică primăvara devreme la ieşirea din repausul vegetativ pentru combaterea formelor hibernante ale agenţilor patogeni, în special pentru focul bacterian, rapăn și monilioză. Toamna se aplică la căderea frunzelor, pentru diminuarea formelor rezistente şi menţinerea igienei culturale.

Vita de vie: in doza de 4 - 5.3 l/ha, in functie de presiunea de infectie. Se fac 6 - 8 tratamente dupa inflorit pentru combaterea bolilor:

  • Mana (Plasmopara viticola)

Timp de pauza: 21 zile

Utilizarea produsului spre sfârșitul perioadei de vegetație va asigura o mai bună maturare a coardelor. 

Cartofin doza de 3 - 4 l/ha (3 l/ha cand presiunea de infectie e scazuta si 4 l/ha cand este ridicata si sunt conditii favorabile de mana), se aplică în special la primele şi ultimele tratamente.

  • Mana (Phytophthora infestans)

Timp de pauza: 7 zile

Tomate: in doza de 3 - 4 l/ha (3 l/ha cand presiunea de infectie e scazuta si 4 l/ha cand este ridicata si sunt conditii favorabile de mana)

  • Mana (Phytophthora infestans)
  • Alternarioza (Alternaria solani)

Timp de pauza: 3 zile pentru consum si 10 zile pentru industrializare

Vinete si tomate in sere si solarii, ardei: doza de 5,3 l/ha aplicat de la a 5-a frunza si pana la coacere (BBCH 15-89) pentru combaterea bolilor:

  • Mana (Phytophthora infestans, Phytophthora capsici) 

Timp de pauza vinete si tomate in sere si solarii: 3 zile pentru consum si 10 zile pentru industrializare

Timp de pauza ardei: 7 zile

 

Legume bulboase (exceptie ceapa rosie de primavara): in doza de 5,3 l/ha (0,53 %) aplicat de la a 2-a frunza pana la desfacerea totala a frunzelor (BBCH 14-47). Combate

  • Mana (Peronospora destructor)

Timp de pauza: 3 zile

Curcubitacee: in doza de 5,3 l/ha (0,53 %) aplicat de la aparitia cotiledoanelor si pana la coacere (BBCH 10-89). Combate

  • Mana (Pseudoperonospora cubensis)

Timp de pauza: 3 zile la castraveti si dovlecel si 9 zile la pepene verde sau galben

Salata (sere si solarii): in doza de 5,3 l/ha (0,53 %) aplicat de la a 2-a frunza si pana la formarea capatanii (BBCH 12-49). Combate

  • Mana (Bremia lactuceae)

Timp de pauza: 7 zile

În legumicultură - se aplică preventiv sau la apariţia primelor simptome de mană sau arsuri bacteriene. Aplicat la răsaduri are şi rol de dezinfecţie a solului.

Hamei: in doza de 5,3 l/ha se aplica de la a 4-a pereche de frunze si pana la 50% conuri compacte (BBCH 14-85). Combate

  • Mana (Pseudocercospora humuli)

Timp de pauza: 14 zile

Plante ornamentale: in doza de 5,3 l/ha se aplica cand apare infectia. Combate

  • Mana (Peronospora spp.)

Cantitatea de solutie recomandata este de 800-1000 l/ha la legume si de 1000 l/ha in cazul viilor pe rod, administrata ca tratament postflora. Dozele se folosesc diferentiat in functie de presiunea de infectie.

Substanta activa: 190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic