Ceapa pentru frunze / de tuns - seminte de ceapa de tuns sau pentru frunze, cu continut bogat de vitamine si minerale, se cultiva in gradini hobby, pentru uz personal, sau se pot dezvolta plantatii, in scop comercial.
Semintele de ceapa pentru frunze / de tuns sunt un soi de ceapa cultivata pentru frunze. Reprezinta cele mai timpurii verdeturi.
Este o planta perena, cu rezistenta la frig. Ierneaza fara probleme in camp, iar dupa topirea zapezii incepe sa se dezvolte.
Se cultiva in camp deschis, gradini hobby, hivece sau pahare de plastic, pentru uz familial sau se pot dezvolta plantatii in scop comercial.
Dezvoltarea unei plantatii→
•primavara devreme, martie-aprilie sau toamna, septembrie-octombrie
•se scot cateva tufe dintr-o plantatie mai veche si se desfac in manunchiuri de 1-2 plante
•aceste manunchiuri se sapa in gropi, cu distanta intre ele, pentru a se putea dezvolta noua tufa
•o plantatie sanatoasa si viguroasa trebuie refacuta la 2-3 ani
•nu se taie mai mult de o treime dintr-o tufa o data
•nu este o cultura cu pretentii la umiditate; se iriga ori de cate ori este seceta mare
•o treime din cultura din fiecare an este suficienta pentru consum si material de inmultire
•recoltarea se face prin taierea frunzelor de jos, de la baza, lasand intacta tulpina si ultima frunza
•in urmatorii ani, primavara cultura se grebleaza, se efectueaza fertilizari, lucrari de prasila
•recoltarea se face prin tundere si smulgere, la interval de 20-25 zile
•se fac buchete/legaturi de cate 10-15 bucati; se pastreaza la temperaturi de 0-1 ̊C timp de 5-7 zile; umiditatea optima a aerului 90-95%.
Semanarea→
•la 1-2cm adancime, in camp deschis gradini hobby, in luna martie
•temperatura de germinare 5 ̊C; perioada de germinare 12-14 zile; distanta de 25x20cm
•perioada de vegetatie 70 de zile de la insamantare.
Recoltarea→ continua, din iunie-decembrie.
Se dezvolta sub forma de tufa, cu multe frunze fine, de culoare verde inchis, 20-30 cm lungime. Are aspectul unei cepe verzi foarte tinere.
Cu cat se taie mai des, cu atat tufa devine mai sanatoasa si mai viguroasa. Nu se va taia mai mult de o treime din tufa o data.
Este o planta cu continut bogat de vitamine si minerale, stimuleaza aparatul digestiv, are rol de anticoagulare a sangelui, faciliteaza somnul, este diuretic, reduce colesterolul, dezinfectant natural, etc. Este indicat consumul in stare cruda pentru a se beneficia de aceste calitati ale cepei.
Ceapa pentru frunze sau de tuns se consuma in stare proaspata in salate, se pot condimenta mancarurile sau se pot gati ca si garnitura.