Chimen - seminte de plante aromatice si medicinale, cultivate pentru fructele cu gust si miros puternic, cel mai indragit si raspandit condiment, cu multiple utilizari.
Chimenul→
• planta bienala, aromatica si medicinala
• nu trebuie sa se confunde cu chimionul
• este unul dintre cele mai raspandite si indragite condimente
•se cultiva pentru fructele cu miros si gust puternic.
Semanarea→Semintele de Chimen se cultiva primavara devreme, la adancimea de 2-3cm, cu dostnata intre randuri de aproximativ 40cm.
Pentru dezvoltarea optima si pentru a produce fructe aromate planta are nevoie de suprafete insorite si sol drenat bine. Se curata de buruieni si sunt necesare aproximativ trei prasiri dupa rasarire.
Recolatarea se face de la sfarsitul lunii iulie, cand fructele ajung la maturitate. Atunci fructele au culoarea galben-maronie.
Destinatie→
•condiment, ingredient aromatic in industria alimentara, panificatie si a alcoolului.
•in medicina naturista, sub forma de ceai, cu uz extern si intern, cu scop terapeutic.
•uleiul obtinut din seminte se foloseste ca ingredient in industria parfumurilor si a cosmeticelor.