Fenicul - seminte de fenicul, molura sau marar dulce, cu aroma puternica, are efecte curative, se foloseste in gastronomie si medicina naturista, se planteaza in camp deschis sau gradini hobby, are multiple intrebuintari.
Feniculul este o planta perena, cunoscuta si sub denumirea de molura sau marar dulce, face parte din categoria de plante aromatice si medicinale.
Se foloseste in gastronomie si medicina naturista.
Semintele de Fenicul se seamana in camp deschis, gradini hobby, primavara devreme, la 2-4 cm adancime.
Temperatura minima pentru germinare este 6-8 ºC, iar cea optima 16-18 ºC.
Au perioada lunga de germinare, iar cresterea este lenta in prima parte de dezvoltare.
Se seamana la distanta de 40 cm intre randuriX 50 cm intre plante.
Zona de semanare trebuie sa fie orientata la soare, luminoasa, cu sol afanat, iar buruienile trebuie indepartate. Are capacitate de rezistenta la perioade de seceta.
Se dezvolta o tulpina dreapata si cilindrica, ramificata de la baza. Bulbul are culoarea alba si este carnos. Florile sunt mici de culoare galbena.
Feniculul se cultiva pentru bulb, frunze si seminte. Acestea sunt puternic aromatizate.
Frunzele- se folosec proaspete, in salate sau gatite in diverse preparate.
Bublul- se recolteaza in iunie-septembrie, cand are marimea unei mingi de tenis→ se poate consuma fiert in preparate cu cas sau smanatana si garnitura la diferite fripturi.
Semintele- se culeg la maturitatea deplina a plantei→se foloseste ca si condiment sau cu rol terapeutic in ceaiuri.
Consumul de fenicul aduce importante beneficii organismului.