Dovlecel Óvári Fehér - seminte de dovlecel patison, sub forma de stea turtita, 1-1,5 kg/fruct, 20-25cm diametrul, cu pulpa fina, untoasa, se foloseste in diferite mancaruri sau in retete de muraturi, avand un gust deosebit.
Semintele de dovlecel patison Óvári fehér sunt un soi semitimpuriu de dovlecel, cu productivitate inalta.
Apartine categoriei de legume bostanoase, alaturi de castraveti, celelalte tipuri de dovlecei si pepeni verzi/galbeni.
Pentru dezvoltare optima are nevoie de cateva conditii de cultura si lucrari de intretinere:
- lumina si caldura, fiind plante termofile
- sol nisipos, lutos, permeabil
- fertilizare- suplimantari cu nutrienti de origine animala, ori de cate ori este nevoie
- irigare- suplimentari cu apa, regulat dar nu excesiv
- indepartarea buruienilor ori de cate ori este nevoie, pentru o buna aerisire
- pentru prevenirea bolilor nu se va cultiva pe aceeasi parcela dovlecel patison/dovlecel sau castravete, decat dupa 3 ani
- cultura de dovlecel patison se poate alterna cu cultura de ceapa, fasole sau mazare.
Se cultiva in camp deschis si gradini hobby. Se poate semana direct in camp sau se poate infiinta cultura prin rasad, primavara.
Semanare | Repicare |
→in sere incalzite, ladite de semanare sau banuti de turba - au nevoie de lumina si caldura - in martie-aprilie -dupa aproximativ 30 de zile rasadul este potrivit pentru plantare in camp →in camp -in luna mai, dupa ce pericolul de inghet a trecut, -la 3-5 cm adancime -pe randuri- 100cm intre randuri si 80cm intre plante; sunt indicate straturile inaltate -in cuiburi- 2-3 seminte/cuib |
- pe randuri, in luna aprilie-mai, dupa ce pericolul de inghet a trecut - transplantarea se face pe randuri- 70cm intre randuri si 30 cm intre plante pe rand |
Recoltare - iulie-august, pe masura ce fructele se dezvolta Primii dovlecei buni de cules apar aproximativ dupa 30-40 de zile de la transplantare sau in 60-80 de zile de la semanare. |
Planta se dezvolta sub forma de tufa, aproximativ 1 m inaltime, semiviguroasa. Radacina este bine fixata in sol, pivotanta, puternica. Tulpina poate creste pe verticala sau se lasa la sol, taratoare.
Fructele nu au vreji. Au forma de stea, turtita. Coaja este de culoare alba, iar miezul alb-verzui. Greutatea medie 1-1,5kg, insa se poate recolta in functie de preferinte- de la marimea unei nuci pana cand ajunge de 20-25 cm diametrul. Pulpa este foarte fina, iar gustul este asemanator castravetelui.
Dovlecelul patison Óvári fehér se foloseste in consumul proaspat, in diferite mancaruri, asemeni dovlecelului simplu si in retete de muraturi.