Arbusti fructiferi Merisor (Afin rosu) Early Black, cu fructe rosii, de marime mare, de 1.5 cm, care se coc tarziu sau pot ramane pe planta ca decor timp indelungat. Merisoarele au un efect puternic antioxidant, bactericid, imunostimulator.
Arbusti fructiferi Merisor (Afin rosu) Early Black, cu fructe rosii, de marime mare, de 1.5 cm, care se coc tarziu sau pot ramane pe planta ca decor timp indelungat. Merisoarele au un efect puternic antioxidant, bactericid, imunostimulator.
Fructele de Merisor (Vaccinum macrocarpon) sunt de marime mare, in jur de 1.5 cm si sunt de culoare rosu-inchis. Merişoarele conţin zaharuri; acizi: citric, malic, benzoic; provitamina A, vitaminele B1, B2, C, tanin, vaccinin(un glucozid), săruri minerale, antioxidanți etc. Fructele sunt acre şi au un efect puternic antioxidant, bactericid, diuretic, antiinfecțios, antidiareic şi imunostimulator. Se consumă proaspete, uscate sau presate la rece, dar și încorporate în diverse dulciuri, sucuri și lichioruri. Pot fi pastrate o perioada lunga de timp datorita continutului ridicat de acid benzoic.
Arbustul de Merisor creste pana la 20 - 30 cm inaltime si se intinde pana la 2 m latime. El tolereaza foarte bine gerul, rezistand pana la -25 grade C. Frunzele sunt persistente, de culoare verde inchis pe fata iar pe dos verde - palid. Florile sunt albe, cu nuante de rosu.
Productivitatea arbustului fructifer Merisor este mare, de pe fiecare tufa putand fi recoltate 1.8 - 2 kg de merisoare pe sezon.
Merisorul se dezvolta cel mai bine pe soluri umede si acide, cu pH situat intre 4,5 - 5,5. Corectarea aciditatii se poate face prin inglobarea in sol a unui amestec de rumegus de conifere si/sau turba precum si cu alti corectori de aciditate. Merisorul se planteaza in zone insorite sau semi-umbrite.
Plantare: februarie - aprilie, in perioada de repaus vegetativ
Inflorire: iunie - iulie
Recoltare: august - septembrie
Instructiuni:
Se sapa o groapa de aprox. 30 cm x 30 cm x 40 cm. Se extrage 1/3 din solul din groapa si se amesteca cu cu turba sau rumegus preumezit. Pentru a asigura un drenaj mai bun, la amestec se poate adauga si o lopata de nisip.
Inainte de plantare se recomanda scurtarea tuturor ramurilor ce depasesc 15 cm. Se pune arbustul de merisor in apa timp de 2 - 3 minute.
Dupa plantare se adauga un strat de 2-5 cm de rumegus in jurul radacinii pe o raza de 30 cm.
Distanta dintre plante trebuie sa fie de 0,5 - 1 m, pentru a forma un rand compact sau de 1,8 m pentru plante individuale
Dupa plantare se uda planta la radacina si se batatoreste pamantul din jurul ei.
Arbustul de Merisor are nevoie de taieri pentru formare si pentru a indeparta ramurile bolnave, ranite si mugurii uscati..
1. Indepartati ramurile bolnave, ranite sau uscate
2. Taiati ramurile subtiri, crescute prea des sau pendente
3. Indepartati de la baza ramurile batrane de 3-4 ani, lasand 6-8 lastari vigurosi pe tufa
Tunderea se poate face numai in repaus vegetativ, recomandat la sfarsitul iernii, inainte de inflorire.