Author Admin

Stiati ca exista Fasolea Magica? Nu, nu e cea din povestea ,,Jack si vrejul de fasole!"! E fasolea Mung, cea care reduce tensiunea arteriala, neutralizeaza radicalii liberi asociati cu producerea cancerului, scade zaharul din sange si colesterolul, reduce ridurile. Este singura fasole care se poate consuma sub forma de germeni, asa cum bine stim din bucataria chinezeasca.

Pastai seminte fasole mung

Ce este fasolea Mung?

Fasolea Mung (Vigna radiata) a fost cultivata in India din cele mai vechi timpuri si se cultiva inca in Asia de Sud-Est, Africa, America de Sud si Australia.

Boabele de fasole Mung se folosesc fie proaspete, punandu-le la incoltit, pentru germeni, fie conservate, fie ca fasole uscata.Totodata, fasolea Mung poate fi folosita pentru cultura de ingrasamant verde sau ca furaj pentru vite. Aceste boabe sunt bogate in proteine si reprezinta o sursa bogata de calciu, fosfor si alte vitamine.

Fasolea selectata pentru germinare trebuie să fie de inalta calitate. In general, sunt selectate semintele mai mari.

Fasolea Mung este membra a familiei Leguminoase, impreuna cu mazarea si lintea. Este un soi de fasole anuala, de sezon cald. Florile au culoarea galben pal si se dezvolta in grupuri de 12 - 15 in partea de sus. La maturitate, pastaile ajung la aproximativ 13 cm lungime, continand 10 - 15 seminte. Acestea variaza in culori, rosu sau verde. Fasolea Mung se autopolenizeaza.

De ce sa cultivam seminte fasole Mung?

Fasolea Mung are proprietati terapeutice, fiind o sursa importanta de proteine, fibre, antioxidanti si fitonutrienti de calitate. Aceste calitati fac din ea un aliment foarte hranitor, cu efecte antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, antidiabetice, antihipertensive, de reglare a metabolismului lipidelor, antihipertensive si antitumorale.

Fasolea Mung este singurul tip de fasole care se poate consuma in varianta germinata.

Printre efectele benefice asupra organismului putem enumera:

  1. Reduce colesterolul si te protejeaza de bolile de inima
  2. Contine o cantitatea mare de vitamina C 
  3. Ajuta la imbunatatirea florei intestinale
  4. Stimuleaza imunitatea, crescand capacitatea organismului in combaterea bacteriilor si virusilor
  5. Asigura 100% din necesarul zilnic de vitamina B9 si acid folic; 36% din necesarul zilnic de magneziu pentru un adult
  6. Are un continut mare de fibre, facand fasolea mung un aliment foarte satios
  7. Este o varietate de fasole care se digera foarte usor
  8. Ajuta la reducerea durerilor crampelor, durerilor de cap, oboselii si a durerilor musculare
  9. Stabilizeaza insulina
  10. Regleaza digestia

Semanare seminte fasole mung

Cum sa cultivam seminte fasole Mung in gradina?

Cand cultivam seminte fasole Mung se folosesc aceleasi practici de cultura utilizate pentru fasolea verde, cu excepția faptului ca pastaile vor fi lasate pe tufa mai mult timp pentru a permite ca fasolea sa se usuce.

Fasolea Mung este o cultura de sezon cald si dureaza intre 90 - 120 de zile pentru a se matura.

Are nevoie de un sol fertil, nisipos, cu un drenaj foarte bun si un Ph 6.2 - 7.2. Semintele se pot pune in pamant atunci cand temperatura acestuia este de cel putin 18 grade C. Semanarea se face la 1 - 2 cm adancime, pe randuri, cu 30 - 36 cm distanta intre ele.

Se mentine solul liber de buruieni, avand grija sa nu deranjam radacinile fasolei Mung.

Se poate folosi ingrasamant cu concentratie de azot mica, de ex: NPK 05-10-10.

Fasolea incepe sa se formeze cand planta are o inaltime de 38 - 46 cm, iar pastaile continua sa se inchida la culoare pe masura ce se maturizeaza. Odata ajunse pastaile la maturitate (aproximativ 100 de zile de la insamantare) scoatem toate plantele si le atarnam la uscat intr-un garaj sau magazie. Asezam o hartie sau tesaturi curate sub plante, pentru a prinde pastaile care ar putea cadea. Pastaile nu se maturizeaza toate in acelasi timp, asa ca recoltam planta atunci cand cel puțin 60% din pastai sunt mature. Uscam semintele complet pe ziar. Daca ramane umezeala la depozitare, fasolea se va deteriora.

Putem pastra fasolea complet uscata intr-un recipient de sticla inchis ermetic timp de cativa ani. Congelarea semintelor este, de asemenea, o optiune excelenta de depozitare si reduce posibilitatea infestarii cu insecte.

Seminte fasole mung Teodora boabe rosii

De unde procuram seminte fasole Mung?

Semintele de fasole Mung se regasesc spre vanzare in centre de gradinarit specializate, in pliculetele de gramaj mic. Pe piata sunt doua tipuri seminte fasole Mung: Teodora, cu boabe de culoare verde si Alexa, cu boabe de culoare rosie.

Fasolea Mung ofera un echilibru nutrițional bun datorita continutului mare de vitamine, minerale si enzime benefice, ceea ce o face o parte excelenta a unei diete sanatoase. Datorita proprietatilor pe care le-a dovedit va incurajam sa cultivati aceasta varietate de fasole. Cu sigurnata isi va gasi locul potrivit in gradina dumneavoastra!