Author Admin

Cu totii stim cat este de frustrant sa cumparam primavara rasad de ardei kapia de la piata si sa culegem toamna ardei iute!  Cultivandu-ne singuri rasadul vom economisi bani, vom putea alege intre zeci de soiuri, ne vom bucura vazand plantutele crescand si mai ales, vom culege exact ce am semanat! Va oferim mai jos cateva sfaturi pentru a obtine cu usurinta rasadul dorit.

1. Alegeti seminte de calitate pentru rasad

Alegeti seminte de calitate de la producatori de incredere. Cititi cu atentie ambalajul si verificati termenul de valabilitate. Pentru a testa viabilitatea unora dintre seminte le puteti tine in apa cateva ore. Cele viabile se vor duce la fund, cele uscate vor pluti la suprafata. Acest test functioneaza mai bine pentru semintele mari, dar nu intotdeauna este exact.

Sfat: Cele mai bune seminte sunt cele hibride. Acestea germineaza rapid, au productivitate ridicata, rezistenta mare la boli si la conditii nefavorabile de cultura. Le recunoasteti dupa inscriptia F1 de pe pachete sau citind descrierea.

seminte hibrid

 2. Alegeti data de semanare in functie de indicatiile de pe pachetul de seminte pentru rasad

Ca majoritatea lucrarilor agricole si succesul in obtinerea rasadurilor depinde de alegerea corecta a datei de semanare: daca e prea devreme cultura poate fi afectata de inghet, daca e prea tarziu, nu va exista suficent timp pentru maturare. Rasadurile stresate sunt mai predispuse la boli si daunatori.

Sfat: Majoritatea rasadurilor sunt gata sa fie transplantate in gradina la 4 – 6 saptamani de la semanare.

instructiuni de semanare

 3. Alegeti containere potrivite pentru rasad

Fie folositi ambalaje reciclate, prevazute cu gaura pentru drenare, fie cofraje speciale in care plantutele cresc individual, fara a exista riscul ca radacinile sa se prinda unele de altele. Cofrajele cu alveole au si avantajul ca accelereaza dezvoltarea unui sistem radicular voluminos datorita opacitatii lor, ocupa mai putin spatiu si sunt usor de transportat.

Sfat: Folositi cofraje individuale pentru a evita inghesuirea plantutelor

rasad in alveole

 4. Pregatiti pamantul pentru rasad

Nu folositi pamant din gradina si nu reutilizati pamantul de la rasadul de anul trecut. Acest pamant poate contine ciuperci ce pot compromite cultura. Caderea Plantulelor, Uscarea Vasculara, Fuzarioza, Mana de sol la tomate sunt boli care isi au originea in sol.  

Folositi un sol steril care asigura obtinerea unui rasad fara boli. Pastilele Jiffy sunt pastile de turba sterilizata cu abur si imbogatita cu ingrasaminte si regulatori ai pH-ului, care permit obtinerea rapida (mai devreme cu 6-12 zile) a unui rasad sanatos si viguros, eliminand repicatul si socul de transplantare. Puteri folosi si substratul de cocos presat Neopeat, ecologic si natural. Din 650 g obtineti 10 L de substrat.

rasad in pastile jiffy

Daca exista pericolul contaminarii prin unelte sau din vecinatate, folositi pentru dezinfectarea pamantului Previcur Energy impotriva Caderii plantutelor (Pythium debaryanum), Folpan sau Captan impotriva Caderii plantutelor (Pythium debaryanum), a Rizoctoniozei (Rhyzoctonia solani) si a Manei de sol (Phytophtora parasitica).

Sfat: Ciupercile micorizante folosite in pamantul de rasad cresc volumul radacinilor de peste 15 ori.

micoriza la rasad

 5. Semanati

Cititi pe plicul de seminte adancimea la care trebuie semanat. Ca regula, semintele mici pot fi puse la suprafata, cele mari trebuie ingropate. Presati pamantul pentru ca semintele sa faca contact cu pamantul. Udati dupa semanare.

Sfat: Acoperiti cu o folie de plastic pana la germinare pentru a retine umiditatea. Indepartati folia imediat ce vedeti primele semne de verde.

rasad acoperit

 6. Udati, fertilizati, udati 

Majoritatea solurilor nu contin nutrienti, de aceea folositi un ingrasamant pana la transplantarea in gradina. Un excelent fertilizant omologat pentru agricultura organica este Cropmax, care se aplica cand rasadul este de 5 – 7 cm. De asemenea, Biostimulatorul Albit creste imunitatea rasadurilor, imbunatateste germinatia, are proprietăți antistres, de stimulare, amplifica actiunea fungicidelor.

Nu udati excesiv. Pamantul excesiv de ud este un mediu excelent pentru dezvoltarea ciupercilor patogene. Folositi o pompa cu duza fina, cum ar fi Pompa de stropit Volpi Dea, pentru a proteja plantutele firave. Dupa ce se dezvolta radacinile puteti pune apa in tavite si plantele isi vor lua cata apa au nevoie. Verificati umiditatea cel putin o data pe zi.

Sfat: Lasati pamantul sa se usuce usor intre udari.

udare rasad

7. Lumna, lumina, lumina

Rasadurile au nevoie de multa lumina. Daca le puneti la geam, alegeti expozitia sudica. Daca rasadul nu are suficienta lumina, el se alungeste rapid si ramane subtire (alungirea rasadului). Rasadul are nevoie de 15 ore de  lumina pe zi. Daca folositi lumina artificiala, plasati sursa la cativa centimetri de plantute. Pe masura ce plantele cresc, intensificati si lumina.

Sfat: Rotiti cofrajul regulat pentru a preintampina indoirea plantutelor spre lumina. Folositi un regulator de crestere pentru a preveni alungirea rasadurilor - Stabilan.

lumina rasad

8. Mutati treptat rasadul in gradina

Inainte cu o saptamana sau 10 zile de a scoate rasadul in gradina, tineti-l afara cateva ore pe zi, intr-un spatiu protejat de vant, crescand treptat perioada de expunere. Noaptea aduceti-l inapoi inauntru.

Sfat: Nu uitati sa dezinfectati solul din gradina inainte de transplantare. Impotriva ciupercilor si a nematozilor se utilizeaza Basamid granule sau Dezinfectantul Nemasol. Impotriva viermelui sarma, a carabusului de mai, buha semanaturilor si a viermelui vestic al tulpinilor de porumb se foloseste Trika Expert, iar impotriva viermelui vestic al tulpinilor de porumb se foloseste Insecticidul Force. Imediat dupa plantare, impotriva nematozilor se poate aplica Nematocidul Tervigo.

rasad afara