Author Admin

O planta e cu atat mai sanatoasa cu cat radacinile ei sunt mai puternice. Radacinile nu numai ca sustin planta dar joaca si un rol important in transportul nutrientilor: preiau oxigenul, apa si elementele din sol, le transporta in planta, unde interactioneaza cu lumina pentru a produce zahar si energie. In plus, radacinile secreta compusi care afecteaza microorganismele din sol si care la randul lor protejeaza plantele de boli si imbunatatesc absorbtia nutrientilor.

Cum putem stimula aparitia si dezvoltarea radacinilor?

1. Formarea si cresterea radacinilor depinde in primul rand de nutrientii din sol

Fosforul si potasiul sunt cele doua elemente esentiale in formarea radacinilor noi si dezvoltarea celor existente.

Fosforul ajuta la aparitia unor radacini sanatoase la inceputul cresterii. Ulterior va favoriza dezvoltarea radacinilor, inflorirea si fructificarea.

Potasiul ingroasa peretii celulari, creste toleranta plantelor la stres si stimuleaza cresterea radacinilor.

Cand alegeti un ingrasamant NPK asigurati-va ca in aceasta faza procentul de P si K este mai mare decat concentratia de N. In aceasta etapa o concentratie mare de azot favorizeaza alungirea plantelor in detrimentul radacinilor.

NPK

Adaugarea produselor cu aminoacizi la semanare, plantare si inradacinare are rolul de a stimula diviziunea celulara necesara formarii noilor radacini si absorbtia elementelor din sol.

Un produs care contine aminoacizi, polizaharide si macroelemente NPK si cu efecte demonstrate asupra stimularii inradacinarii este Razormin.

Razormin

Un alt produs, Stimulatorul Revital, se foloseste la prinderea sporita a rasadurilor ierboase, iar pe vegetatie favorizeaza inflorirea si rezistenta la stres.

Pentru o gradina organica avem nevoie de surse naturale de fosfor si potasiu, cum sunt cele din ingrasamintele organice. Caracteristic acestor ingrasaminte este eliberarea treptata a nutrientilor: fosforul si potasiul sunt eliberati in mod continuu pentru a incuraja dezvoltarea radacinii timp de cateva saptamani fara a provoca supradozaj. Unele produse contin si oligoelemente precum fierul si magneziul care sunt benefice plantelor. Ingrasamantul Osmocote Start 1 - 1.5 luni contine NPK cu continut ridicat de potasiu precum si microelemente. Este destinat special nevoilor de inceput ale plantelor, cu accent pe dezvoltarea radacinilor.

Osmocote Start

Sfat: Daca doriti sa stimulati dezvoltarea radacinilor fara a forta inflorirea si fructificarea, aplicati fosfor si potasiu in sol, amestecadu-l cu substrat si doar ulterior plantati. Ori de cate ori veti aplica fosfor si potasiu dupa aparitia primelor cresteri, acestea vor stimula si cresterea florilor si a fructelor.

2. Hormonii vegetali sau regulatorii de crestere

Sunt naturali si se gasesc in toate plantele. Pe baza lor se obtin preparate care grabesc formarea de radacini noi si cresterea varfurilor lastarilor. Sunt incadrati in trei grupe: auxine, gibereline si citokinine.

Auxinele favorizeaza formarea si alungirea radacinilor si a tulpinilor. Salcia este o planta cu o concentratie mare de auxine, dovada este rata mare de succes a inradacinarii. Aproape toti butasii inradacinati produsi in industria horticola sunt obtinuti cu ajutorul auxinelor, de obicei sub forma unei pulberi in care se scufunda tulpinile taiate. Auxinele favorizeaza cresterea radacinilor laterale, pe orizontala. De aceea, daca aveti plante la care doriti sa dezvoltati mai mult radacina primara care sa avanseze mai adanc in sol, ar fi mai recomandat sa utilizati fosforul si potasiul.

Giberelinele stimuleaza germinatia semintelor iar la plantele bienale provoaca inflorirea. Citokinele stimuleaza diviziunea celulara si cresc rezistenta. Aplicate pe frunzele ingalbenite acestea vor inverzi, crescand continutul de clorofila (intineresc).

Printre stimulatorii de inradacinare care contin fitohormoni sunt Radi-stim si Atonik.

Cum folosim hormonii de inradacinare?

1. O inmultire de succes incepe intotdeauna cu o taiere curata si proaspata. Lastarii butasilor lemnosi se taie sub un nod, lastarul trebuind sa aiba 2 sau 3 noduri. La butasii semilemnosi lastarii taiati sub nod trebuie sa aiba o lungime de 12-15 cm si sa nu aiba flori. In cazul butasilor erbacei se aleg butasi de varf si de tulpina in care se gasesc cel putin 2-3 noduri.

 taiere lastari

2. Butasii taiati se pun intr-un vas cu o solutie dezinfectanta care sa distruga eventualele boli din solul plantei din care sunt taiati (mana, caderea plantutelor sau rizoctonioza).O solutie ieftina si eficienta este Fungicidul Folpan sau Fungicidul Captadin(15g fungicid/500ml apa).

 Dezinfectare lastari

 

3. Din cutia de stimulator de inradacinare puneti intr-un alt recipient cantitatea dorita. Apoi imersati lastarii in praful cu hormoni de inradacinare la o adancime de 2,5 cm. Noile radacini se vor forma in aceasta zona. Daca va mai ramane pulbere nu o adaugati in ambalajul original, pentru a nu il contamina.

 Imersie lastari in stimulator de inradacinare

4. Faceti o gaura in substrat cu ajutorul uni creion sau bat. Gaura trebuie sa aiba diametrul mai mare decat lastarul pentru a preveni indepartarea prafului de inradacinare. Puneti lastarii in substrat. Folositi substrat sterilizat. Daca va faceti dumneavoastra substratul din pamant de gradina este recomandat sa adaugati Folpan sau Captan si in substrat, pentru a-l dezinfecta. Presati usor pamantul pentru a face contact cu lastarii. Puteti pune mai multi lastari in acelasi container.

plantare lastari

 

 5. Asezati containerele intr-un mediu protejat, cu lumina filtrata, avand grija sa fie udate. Puteti acoperi plantele cu o folie de plastic pentru a pastra umiditatea, lasand o parte neacoperita pentru aerisire. Cand apar primele frunze inseamna ca radacinile sunt formate. Atunci puteti indeparta folia de plastic.

 acoperire lastari

3. Ingrasaminte biologice si ciuperci micorizante

Ingrasamintele ce contin bacterii utile favorizeaza dezvoltarea radacinilor datorita fitohormonilor produsi de aceste bacterii. Apoi actioneaza impotriva patogenilor nocivi din sol, protejand radacinile impotriva toxinelor si a bolilor. Ele descompun substantele nutritive din sol si le fac mai accesibile pentru a fi absorbite de plante. 

Biostimulatorul Albit este un stimulator ce contine acid poli-beta-hidroxibutiric care este sintetizat de bacteriile benefice din sol. Este imbogatit cu azot, fosfor, potasiu, magneziu. Aplicat la semanare si la plantarea rasadurilor imbunatateste germinatia, ajuta la dezvoltarea sistemului radicular si imbunatateste absorbtia nutrientilor.

albit

Ciupercile micorizante sunt ciuperci speciale din sol care formeaza o retea de filamente ce se leaga cu sistemul radicular al plantei. Se creaza astfel o relatie simbiotica care creste abilitatea plantei de a extrage nutrientii si apa din sol. Ciupercile micorizante cresc suprafata de absorbtie a radacinilor de 100 - 1000 de ori. Mai mult, enzimele eliberate de ciuperci dizolva nutrientii greu de extras, cum este azotul organic, fosforul sau fierul.

micorize