Author Admin

Cu totii stim ca e mai usor sa previi decat sa tratezi. Asa cum e mai usor sa renunti la o dieta gresita decat sa tratezi o boala de inima, asa este mai usor sa obtii plante sanatoase daca ai un sol sanatos. Fara un sol sanatos, obtinerea de plante sanatoase va fi o batalie fara sfarsit cu bolile.

Problemele din sol

O mare parte din bolile plantelor sunt cauzate de ciupercile, bacteriile, viermii, insectele si semintele buruienilor din sol. Mai ales solul din sere si solarii, unde rotatia culturilor este mai dificila, este mai susceptibil la probleme.

Ciuperci

Ciupercile produc boli mai ales la tomate, ardei, vinete, castraveti, pepeni, cartof etc. Aceste boli pot produce daune de pana la 50 - 70% din cultura si sunt greu de tratat odata ce plantele sunt rasarite.

- Fuzarioza - provoaca putrezirea radacinii si a coletului

fuzarioza la tomate

- Verticilioza sau ofilirea vasculara duce la uscarea si caderea frunzelor, la fructe mici care se coc devreme

uscarea vasculara la vinete

 - Mana de sol la tomate - frunzele se ofilesc, fructele putrezesc

mana de sol la tomate

- Rizoctonioza - zone necrozate pe lastari

rizoctonioza la cartof

Caderea plantutelor este o boala provocata rasadurilor de catre o ciuperca din sol, si care poate duce la ofilirea rasadului in 2-3 zile.

caderea plantutelor

Nematozi

Nematozii sunt viermi microscopici de 0,5 – 2 mm lungime, incolori. Ei trec de la o specie la alta, inteapa, sug si introduc in plante toxine care produc plantelor tumori si necrozari. Nematozii pot produce daune considerabile in culturile de cartof, ceapa, usturoi, morcov, capsun, zmeur, flori.

nematozi la ardei

Viermi 

Viermele vestic al tulpinilor de porumb (Diabrotica spp.)

viermele vestic al radacinii de porum

Viermele sarma (Agriotes spp.)

viermele sarma

Buha semanaturilor (Agrotis spp.)

Carabusul de mai (Melolontha spp.).

Coropisnita

Coropisnita ierneaza ca adult sau larva in sol. Provoaca pagube retezand radacinile plantelor de tomate, ardei, vinete, castraveti, ceapa, morcov, cartof, tutun, ridichii, varza, conopida etc

coropisnita

Buruieni

In sol se gasesc semintele a multor specii de buruieni, care vor creste mult mai rapid decat plantele de cultura si ii vor consuma nutrientii.

Cum dezinfectam solul

Momentul cel mai potrivit pentru a trata problemele solului este inainte de semanare.

Solul dn sere si solarii sau din camp

Cu 10 - 30 de zile inainte de semanat sau plantat, solul se dezinfecteaza cu Basamid granule. impotriva ciupercilor, a nematozilor si a coropisnitei. Acesta actioneaza prin eliberarea in aerul dintre particulele de sol a unui gaz sterilizant care omoara organismele si buruienile. In final el se disipa fara a avea efecte toxice pe termen lung. La aplicarea temperatura trebuie sa fie mai mare de 6ºC, iar solul trebuie sa fie umed. 

Odata cu semanarea sau plantarea, impotriva viermelui sarma, a carabusului de mai, buha semanaturilor si a viermelui vestic al tulpinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera) se foloseste Insecticidul Trika Expert iar impotriva viermelui vestic al tulpinilor de porumb  Insecticidul Force.

Imediat dupa plantare, impotriva nematozilor se poate aplica Nematocidul Tervigo.

Solul din rasadnita

Pamantul folosit la rasaduri se dezinfecteaza atunci cand el este obtinut din gospodaria proprie. In acest caz putem folosi Previcur Energy impotriva Caderii plantutelor (Pythium debaryanum), Folpan sau Captan impotriva Caderii plantutelor (Pythium debaryanum), a Rizoctoniozei (Rhyzoctonia solani) si a Manei de sol (Phytophtora parasitica).