Author Admin

Stropirea pomilor iarna este atat de importanta, incat daca ar fi sa faceti o singura stropire pe an (ceea ce nu recomandam) atunci iarna este momentul ideal! Făcută corect, stropirea de iarna este una dintre cele mai ușoare și mai eficiente stropiri pe care le puteți face pentru pomii, vita de vie si arbuștii dumneavoastra!

Ce este stropirea pomilor iarna, a vitei de vie si a arbustilor?

Toamna, dupa ce fructele au fost recoltate si toate frunzele au cazut, pomii, vita de vie si arbustii intra in perioada de repaus vegetativ. Pentru ca iarna temperatura este scazuta si numarul orelor cu lumina este mic, plantele inceteaza sa mai lucreze. Ele isi conserva energia pentru a-si relua ciclul primavara, cand conditiile climatice vor fi benefice. Perioada de repaus vegetativ dureaza pana primavara, inainte de dezmugurire.

In timpul iernii, daunatorii, ouale si larvele lor, precum si sporii de ciuperci si bacterii nu mor. Ele ierneaza sub si pe scoarta pomilor, a vitei de vie si a arbustilor, iar primavara isi vor relua ciclul de dezvoltare si vor crea probleme culturilor.

De ce este importanta stropirea pomilor iarna, a vitei de vie si a arbustilor?

  1. Stropirile de iarna reduc si chiar elimina complet unele boli. De aceea, in perioada de vegetatie vor fi necesare mai putine tratamente!
  2. Unele boli nu pot fi stopate sau combatute in perioada de vegetatie (de exemplu cancerul ramurilor), iar altele pot fi combatute doar cu multe tratamente, care sunt costisitoare sau fitotoxice.
  3. Stropirea de iarna a pomilor, a vitei de vie, a arbustilor este în mare parte organică, are toxicitate foarte scăzută, plantele fiind in faza de iernare, isi reduc toate functiile, astfel asimilarea de substante din produse este mult redusa.
  4. Iarna nu exista frunze si atunci stropirea se face mai rapid si usor.
  5. Facuta dupa taieri, stropirea cuprica dezinfecteaza si cicatrizeaza ranile.
  6. Stropirile in perioada de repaus vegetativ se fac cu concentratii mai mari de substante active si astfel pot fi distruse mai bine bacteriile, ciupercile si daunatorii.
  7. Ouale si larvele daunatorilor, ciupercile si bacteriile sunt usor accesibile, deoarece stau pe suprafata pomilor sau sub scoarta.

Cand se face stropirea pomilor iarna, a vitei de vie si a arbustilor?

Momentul stropirii este, de asemenea, important. Stropirea înainte de ploaie sau în timpul înghețului anuleaza rezultatele. Pentru ca stropirea să fie eficienta, este nevoie de cel puțin opt ore de vreme uscată și temperaturi peste 5 – 6 grade C, dar sub 12-15 grade C. De obicei, se stropeste dimineața devreme, după ce roua s-a uscat. Încercați să alegeți o zi fără vânt pentru ca solutia sa ajunga acolo unde doriti.

Cu ce se aplica solutia la stropirea pomilor iarna, a vitei de vie si a arbustilor?

Din pacate, în ciuda bunelor intenții, majoritatea stropirilor nu se realizeaza foarte bine și, prin urmare, este un efort si bani irositi.

Este foarte important să folosiți un pulverizator cu presiune, deoarece solutia trebuie sa ajunga in crăpăturile copacilor și arbuștilor unde iernează insectele și bolile latente. Pulverizatoarele cu presiune va permit, de asemenea, să utilizați o cantitatea mai mica de solutie, dar totuși sa faceti o treabă eficientă. Cu alte cuvinte, costul suplimentar al unui pulverizator sub presiune va fi recuperat an dupa an facand economie de solutie si obtinand rezultate excelente.

Cata solutie se foloseste la stropirea pomilor iarna, a vitei de vie si a arbustilor?

Unii oameni își spala cu adevărat pomii, în timp ce alții doar stropesc puțin ici și colo. Metoda potrivită este să formati o ceață cât mai fină și să pulverizați coaja până când solutia începe să curgă. Țineți pulverizatorul în mișcare tot timpul, astfel încât toată coaja să fie acoperită uniform. Concentrați-vă în special pe zonele în care există crăpături, deoarece acolo vor fi potențialele probleme. Dacă este necesar, folosiți o scară pentru a vă apropia de ramuri. De regula, este nevoie de 4 -5 l solutie la un pom de marime medie.

Ce substante folosim la stropirea de iarna a pomilor, vitei de vie si arbustilor?

  1. Primul tratament se face cu un produs cupric pentru distrugerea rezervelor de ciuperci si bacterii care provoaca urmatoarele boli:

boli combatute de produsele cuprice

  • cancerul deschis al ramurilor (mar, par, nuc, stejar, scorus, frasin, tei, fag, mesteacan, ulm, salcam, artar, plop, salcie, vita de vie etc) care produc e ulceratii care duc la moartea ramurii sau a pomului. Boala se transmite prin intermediul ranilor datorate taiatului, grindinei, inghetului, paduchelui lanaos, prin instrumentele de taiat nedezinfectate.
  • monilioza (cais, prun, cireș, vișin, piersic, măr, păr, gutui)
  • antracnoza (piersic, prun, visin, migdal)
  • foc bacterian (mar, par, gutui)
  • rapan (mar, par)
  • basicarea frunzelor (piersic, nectarin)
  • patarea rosie (prun)
  • ciuruirea frunzelor (cais, piersic, cires, visin, prun, migdal)

Aplicat dupa taieri, cuprul dezinfecteaza si cicatrizeaza ranile. In plus, maturizeaza ramurile.

Pe site-ul nostru gasiti urmatoarele produse cuprice ce pot fi folosite la stropirile de iarna  Champ 77 WG, Funguran -OH 50WP, Flowbrix, Zeama Bordeleza, Cuprofix Ultra, Airone, Sulfat de cupru.

 2. Al doilea tratament se face cu un produs cu sulf. Este un produs traditional, probabil primul produs folosit in agricultura ca pesticid. Este in intregime organic si actioneaza prin contact si prin vapori, distrugand atat sporii ciupercilor, cat si daunatorii:

 boli combatute de polisulfura de calciu

  • fainare  - efect primar (mar, par , vita de vie, trandafiri)
  • rapan (mar, par)
  • putregaiul cenusiu (vita de vie)
  • monilioza (mar, par, prun, cires, piersic)
  • paduchele din San Jose
  • acarieni, oua si larve

Are efect si asupra ciuruirii frunzelor, a focului bacterian si a basicarii frunzelor, diminuand rezerva de bacterii.

Produsul cu sulf este puternic alcalin si de aceea foarte coroziv. Atentie! Spalati imediat pompa de stropit dupa folosire, altfel este posibil ca unele componente sa se deterioreze! Nu folositi produsul cu sulf la cais, deoarece poate produce fitotoxicitate!

Pe site-ul nostru gasiti Polisulfura de calciu pe care sa o folositi in primul rand la stropirea in repaus vegetativ, dar si in vegetatie , cu doze diferite.

3. Al treilea tratament se face cu ulei horticol, la care se poate adauga si un insecticid, care omoara daunatorii: paduchele din San Jose, acarienii, afidele, paduchii lanosi, paduchii testosi

 boli combatute de uleiul horticol

Pe site-ul nostru gasiti urmatoarele uleiuri horticole, in diferite gramaje: Ovipron Top, Oleomin, Toil si insecticide: Mospilan, Laser, Karate Zeon , Affirm etc., sau pachete gata concepute pentru tratamentul uleios: Oleomin Duo Pack, Mospilan Oil, Pachet complet stropirea pomilor in repaus vegetativ (20 l solutie, 100 l solutie), Pachet BIO stropirea pomilor in repaus vegetativ (20l solutie, 100l solutie).

Atentie! Nu amestecati solutiile folosite la stropirile de iarna! In primul rand, pentru ca nu sunt compatibile si apoi, aplicadu-se cu concentratii mai mari, ele risca sa dauneze plantelor.

Intre cele trei stropiri trebuie ca treaca cel putin 2 – 3 saptamani!

Retineti! In cazul prepararii solutiilor de stropit mai mult nu inseamna mai bine! Utilizați măsurătorile exacte recomandate pe etichetă! De asemenea, este o idee bună să adăugați puțină apă caldă in pulverizator înainte de a adăuga solutia. Amestecați bine, apoi adăugați din nou apa pana obțineti proporția corectă.

Când aveți întrebări, întrebați specialistii! In Romania, cei ce vand produse pentru combaterea dăunătorilor trebuie să aibă un certificat. Pentru a obține acest certificat, ei trebuie să aiba studii de specialitate si sa dea un examen.

Stim ca e devreme anul acesta si vremea nu e tocmai primitoare, dar un mic efort acum va face o diferenta enorma la primavara!

 avantaje stropiri iarna