Author Utilizator client

Bulbi de sofran - decor de toamna

Bulbi de Sofran | Bulbi de Crocus sativus 

Daca intentionati sa plantati bulbi in aceasta toamna, este timpul sa decideti de ce aveti nevoie si sa-i comandati. Plantarea bulbilor de toamna se face cand temperaturile scad, este umiditate in sol, din septembrie pana la primele ingheturi din noiembrie.

Un bulb interesant, de luat in considerare pentru frumusetea sa, dar si pentru valoarea sa culinara, este bulbul de sofran. Este important de retinut ca sofranul nu este brandusa care infloreste primavara. E o varietate speciala, cunoscuta sub numele de Crocus sativus. Acesta infloreste toamna, este o planta perena si se inmulteste vegetativ prin structurile radiculare asemanatoare bulbilor, numite cormi.

Sofranul este un condiment important, din cele mai vechi timpuri, folosit ca si colorant, condiment, medicament si parfum. Stigmatele florilor sunt foarte aromate, produc uleiuri esentiale, substante amarui si colorant galben. O floare produce trei stigmate. Cand sunt uscate acestea cantaresc foarte putin. Este nevoie de aproximativ 150-200 de flori pentru a produce un singur gram de sofran uscat. Stigmatele rosii stralucitoare ale acestei flori se pot vinde cu aproximativ 50lei/1gr, chiar si mai mult. Sofranul este cel mai scump condiment din lume.

In gradina il vedem planta mica, cu mai multe frunze subtiri, verzi, asemanatoare ierbii. Creste pana la 10-15cm inaltime si produce 2-4 flori mari, de culoare violet-albastru, cu parfum dulce. Frunzele apar la inceputul primaverii si cresc pana cand vremea calda induce repausul de vara. Toamna apare un al doilea rand de frunze, urmand la scurt timp florile.


Bulbi de sofran - plantare

Bulbi de Sofran | Plantare

Septembrie este cea mai buna luna pentru plantarea bulbilor de sofran in zonele de temperatura 6-10, rezistand asftel si la temperaturi de -20°C iarna

Pentru o crestere optima a plantelor, alegeti un loc de plantare protejat de vant, care primeste cel putin cinci sau sase ore de lumina solara directa pe zi. Prefera soarele complet pana la partial. Bulbii de sofran necesita un sol foarte bine drenat, mai ales iarna, de preferinta luto-nisipos, cu pH neutru 6.5-7.5. Solul umed provoaca putrezirea bulbilor, asa ca daca gradina dumneavoastra este prost drenata sau are un sol predominant argilos, atunci este necesara modificarea solului. Adaugati un strat de 4-8 cm compost si incorporati-l pana la 15cm in sol.

Pasi de plantare bulbi de sofran

  • Pas 1: Plantati bulbii de sofran imediat dupa ce i-ati achizitionat.
  • Pas 2: Decideti stilul de plantare: 

A. Plantati bulbii aproape unul de celalalt, pentru a forma un grup de flori care vor atrage atentia. Plantati 80-100 bulbi de sofran pe 1mp.

B. Pentru un aspect mai natural plantati bulbii de sofran sub arbori sau din loc in loc in gradina.

C. Plantati in ghivece cu drenaj foarte bun.

  • Pas 3: Cu ajutorul plantatorului faceti o gaura de 4-8 cm adancime pentru fiecare bulb. Asezati bulbii cu partea plata in jos. Daca solul este sarac in nutrienti puteti adauga ingrasamant. Astupati gaurile cu pamant si udati din abundenta. In perioada de vegetatie nu vor avea nevoie de udari in exces, sofranul fiind destul de tolerant la seceta.

 Bulbii de sofran se despart la fiecare 2-5 ani, in perioada de repaus iulie-august.


Bulbi de sofran - recoltare

Bulbi de Sofran | Recoltare

Florile sunt cheia productiei de sofran. Crocus sativus - Sofranul dezvolta flori in aproximativ 6-10 saptamani, uneori chiar si 4-6 saptamani de la plantare. Cand acestea infloresc, indepartati stigmatele rosii din centrul fiecarei flori, deoarece acestea reprezinta condimentul de sofran. Le puteti folosi in forma proaspata sau le puteti usca pentru o utilizare ulterioara.

Pentru a usca sofranul, intindeti stigmatele timp de cateva zile pe un prosop de hartie, intr-un loc cald, uscat si umbros. Dupa ce sunt uscate, depozitati-le intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc racoros si intunecat pentru a pastra cea mai buna aroma.

Bulbi de sofran - uscare

 

Cultivarea sofranului acasa este incredibil de satisfacatoare si tot ce aveti nevoie este o mica bucata de pamant, astfel incat sa oferiti familiei cel mai proaspat si mai aromat sofran imaginabil.

Bulbi de sofran - crocus sativus

Atentie! Poate aparea o confuzie de denumire intre Bulbii de Sofran (Crocus sativus) si semintele de Sofranel/Sofranas (Carthamus tinctorius)