Author Utilizator client

Odata cu venirea toamnei ne gandim inevitabil la culesul strugurilor. Este momentul in care familia se reuneste, se rade si se creaza noi amintiri. Cu siguranta dintre cei adunati la “surechit” doar cativa stiu exact ce se intampla cu strugurii dupa ce sunt culesi. Procesul de vinificatie contine o serie de operatii, ce implica unelte diferite. Cultivatorii experimentati sunt familiarizati deja cu fiecare dintre acestea: zdrobitordesciorchinatorpresaelectropompafiltru de vin si accesoriidopuitor. Fluxul operatiilor, natura acestora si parametrii de operare difera in functie si de felul de vin pe care vrem sa-l obtinem: vin alb / rosu, vin sec / demisec / dulceAroma si caracteristicile vinului obtinut nu depind doar de sucul obtinut din struguri. Concentratia de zahar, soiul cultivat, culoarea, ciorchinele, coaja, pulpa, toate contribuie la obtinerea unui vin de calitate.Dar cum ajung strugurii proaspat culesi sa se transforme intr-un mix lichid de pulpa si coaja? Pe urma, cum indepartam coaja pentru a ramane doar mustul? Pentru aceste doua operatii avem nevoie de zdrobitor si presa de struguri.


Zdrobirea strugurilor 

Prin zdrobire se intelege spargerea pielitei boabelor cu scopul de a elibera miezul si sucul din struguri necesare inceperii fermentarii spontane. In trecut, strugurii se striveau cu picoarele goale, insa in prezent cultivatorii apeleaza la tehnologie deoarece le usureaza munca. S-au dezvoltat unelte care zdrobesc ciorchinii in mod manual sau electric= zdrobitoare sau unelte care pe langa functia de zdrobire, separa boabele de ciorchine= desciorchinatoare. Acestea din urma se folosesc in mod obligatoriu daca dorim se obtinem vin superior. Strugurii zdrobiti poarta denumirea de bostina.


Presarea strugurilor

Prin presare se intelege extragerea intregii cantitati de must din bostina obtinuta. Unelte care ajuta la presarea bostinei sunt presele de struguri, actionate manual, hidraulic, mecanic sau pneumaticPrincipiul de functionare se bazeaza pe comprimarea strugurilor zdrobiti, de catre componentele de presare cu care vine dotata presa. Prin presarea strugurilor se obtine un must cu impuritati, care trebuie insa limpezit pentru a se obtine vinul de calitate. Dupa limpezirea de seminte, miez, pielite, mustul se lasa la fermentat.


Desi cuvintele par sa insemne acelasi lucru zdrobirea si presarea strugurilor sunt operatiuni diferite in procesul de obtinere a vinului.

Pentru un vin de calitate e nevoie de unelte de calitate. Pentru zdrobirea si presarea strugurilor alege cele mai bune unelte de vinificatie.