Author Utilizator client

Cheia unei depozitari de succes a cerealelor este de a anticipa si de a preveni potentialele probleme. Cauzele principale ale deteriorarii cerealelor depozitate sunt excesul de umiditate si temperatura ridicata. Cu toate acestea, cerealele manipulate necorespunzator sau depozitate mai mult de 6 luni pot fi infestate de insecte. Prevenirea infestarii cu insecte la depozitarea cerealelor necesita 3 pasi: curatarea spatiilor de depozitare, protectia chimica a cerealelor si inspectia periodica.


Pas 1: Curatati spatiile folosite la depozitarea cerealelor

Depozitare cereale - igienizare

Infestarea cerealelor cu insecte rareori incepe in camp. Majoritatea se dezvolta dintr-un numar mic de daunatori deja prezenti in sau in jurul spatiilor de depozitare. Un program eficient de curatare poate elimina sau reduce foarte mult sansa de a avea probleme serioase cu aceste insecte. La ce sa fim atenti cand depozitam cereale?

  • Echipamentul- pastrati echipamentul de manipulare a cerealelor curat. Combinele, camioanele, uscatorul de cereale trebuie curatate temeinic de toate cerealele vechi.
  • Spatiile folosite la depozitarea cerealelor- nu puneti niciodata cereale nou recoltate in spatii care contin cereale vechi. Goliti-le de toate cerealele reziduale. Curatati praful din jurul oricaror fisuri si crapaturi, usi, orificii de ventilatie si in special de sub podelele false. Chiar si cantitati mici de cereale vechi ramase in pubele pot adaposti suficiente insecte pentru a declansa o problema. Odata spatiile curatate, inspectati-le si reparati orice fisura sau gauri care ar permite patrunderea umezelii sau a insectelor. 
  • Zona din apropierea spatiilor de depozitare- pastrati zona care inconjoara imediat hambarul sau silozul curata. Asigurati-va ca indepartati si distrugeti toate cerealele varsate. Controlati buruienile si ierburile, deoarece pot adaposti insecte si rozatoare. Inspectati peretii exteriori si in special fundatia si acoperisul pentru daune care ar putea permite patrunderea daunatorilor si a umezelii. Nu folositi zona care inconjoara imediat hambarul /silozul de cereale pentru a depozita hrana pentru vite.
  • Calitatea cerealelor- depozitati numai cereale curate si uscate. O mica diferenta procentuala in continutul de umiditate al boabelor poate creste probabilitatea unei infestari cu insecte. Continutul optim de umiditate pentru cerealele depozitate este de 12-13%. Majoritatea insectelor care infesteaza cerealele necesita 13-15% umiditate pentru hranire si reproducere maxima. 

Pas 2: Protejati chimic cerealele depozitate

Depozitare cereale - protectie chimica

In spatiile goale folosite la depozitarea cerealelor aplicati un insecticid aprobat, cu cel putin 1 saptamana inainte de depozitare.
Acordati o atentie deosebita zonelor care ar putea ascunde insecte, cum ar fi cele de sub podele false si orificiile de ventilatie.

Tratati boabele vrac cu insecticid, pe masura ce le depozitati. Tratamentul ofera protectie pentru un sezon de 6-12 luni. Asigurati o distributie uniforma a insecticidului pe intregul bob.

Insecticide omologate pentru depozitarea cerealelor:

 Insecticid Actellic 50 EC       Insecticid Kobiol EC 25

Depozitare cereale - Actelic insecticid

  Kobiol - insecticid pentru depozitarea cerealelor


 Pas 3: Inspectati periodic cerealele depozitate

Depozitare cereale - inspectie periodica

Inspectia spatiilor folosite la depozitarea cerealelor ofera informatii importante despre starea generala, temperatura, umiditatea si activitatea daunatorilor. Inspectiile periodice permit detectarea timpurie a problemelor si luarea de masuri corective, inainte ca daunele sa devina grave.

 

 

.