Author Utilizator client

Leandrul, o planta decorativa larg raspandita in climatele mai calde, este ales datorita cerintelor minime de ingrijire si a florilor spectaculoase. Este un arbust decorativ peren, cu frunze verzi si pe timpul iernii.

Leandrii tolereaza diferite conditii de crestere, inclusiv sol dificil, pH ridicat, taiere severa, seceta sau caldura reflectata de pavaje si pereti. Singurul factor care ii deranjeaza sunt temperaturile sub -6 grade C. In zonele cu clima mai rece se pot creste leandrii in ghiveci, iar iarna se aduc in spatii protejate. Unele probleme ale leandrilor tin de intretinere, regimul de apa si/sau aplicarea fertilizantilor.

Toate partile leandrului sunt toxice! Chiar si fumul rezultat de la arderea resturilor vegetale. Ingerarea sau contactul cu foliajul sau florile acestuia pot cauza iritatii pe piele, alergii sau in unele situatii pot fi fatale. Cand efectuati lucrari de intretinere purtati intotdeauna haine cu maneci lungi si manusi!

Sa ne luam masurile de precautie si sa ne bucuram de aceste frumoase flori!


 Ingrijire leandru: pozitionare

  Ingrijire leandrii - pozitionare

Leandrii infloresc din primavara pana la sfarsitul verii, dezvoltand inflorescente bogate in nuante de galben, alb, roz sau rosu. Se dezvolta foarte bine in plin soare. Supravietuiesc in semiumbra, insa nu vor produce flori asa de spectaculoase. Daca observam ca leandrul nostru nu infloreste sau are o inflorire slaba sa ne asiguram ca pozitia lui este in plin soare

Cand temperaturile scad e necesar sa aducem ghiveciul cu leandru in spatiu protejat, un garaj sau un subsol neincalzite, dar in care sa  nu inghete. Acum se pot face taieri daca consideram ca au crescut prea mult. Ramurelele obtinute din taieri le putem folosi pentru inmultire. In primavara, cand pericolul de inghet a trecut e indicat sa mutam plantele afara, in mod gradual. In prima zi lasam o ora afara, apoi cate o ora in plus cu fiecare zi ce trece.


 Ingrijire leandru: udare

 Ingrijire leandrii - udare

Desi sunt rezistenti la seceta, leandrii arata si se dezvolta foarte bine daca sunt udati intre reprizele de seceta. Insa, aveti grija sa nu fie exces de apa. Ingalbenirea frunzelor  este un indicator ca planta primeste prea multa apa.

Plantele de leandru crescute in ghivece trebuie sa aiba parte de regim hidric adecvat. Desi, atunci cand sunt plantati in sol direct, leandrii rezista la perioada de seceta, cei in ghiveci trebuie udati frecvent. Din primavara pana in toamna e necesara o udare abundenta pe saptamana. Vara se recomanda ca udarea sa fie facuta seara, pentru a fi evitata evaporarea.


 Ingrijire leandru: fertilizare

 Ingrijire leandrii - fertilizare

Plantele de leandru, in special cele la ghiveci, necesita fertilizare din primavara pana tarziu in vara. Este recomandat sa folosim un fertilizant bogat in potasiu (K) pe timpul verii, pentru a asigura inflorirea abundenta: Vitaflora pentru leandru.

Totodata sa fim atenti la ingrasamintele pe baza de azot (N). Un aport de azot ridicat va influenta dezvoltarea frunzelor verzi si viguroase, in defavoarea formarii florilor si radacinilor.


 Ingrijire leandru: tundere

 Ingrijire leandrii - tundere

Tunderile sunt indicate la leandrii pentru a promova noi cresteri. Sunt recomandate o data pe an, toamna. Se indeparteaza ramurile moarte sau prea aglomerate. Se taie o treime din lastar, in fiecare an.

Florile de leandru se dezvolta pe lastarii formati anul precedent.

Ciupirea noilor cresteri reduce cresterea in inaltime si incurajeaza dezvoltarea noilor lastari. 


 Ingrijire leandru: boli si daunatori 

 Ingrijire leandrii - boli si daunatori

De obicei udarea corecta si doza potrivita de fertilizant sunt suficiente pentru a intari plantele de leandru. Insa bacteriile si ciupercile pot infecta plantele de leandru prin taieri sau sunt transmise de insecte, care se hranesc cu sucul celular al frunzelor.

Aplicari regulate de fungicide pe baza de cupru descurajeaza majoritatea ciupercilor, in special septorioza pe frunze (Septoria nerii). Leandrii pot sa fie atacati si de bacteria Pseudomonas syringae pv. Savastanoi , care duce la formarea pe frunze a unor pete mici, rotunde,maronii. Daca bolile deja au aparut putem sa ne folosim de fungicide sistemice pe baza de azoxistrobin si/sau difenoconazol, in functie de cat de puternic e atacul. Pentru ca un tratament sa aiba succes se recomanda o schema de tratament cu 2-3 stropiri, la interval de 5-6 zile. 

Din categoria daunatorilor, cei mai prezenti sunt afidele si paduchii testosi. La un atac de afide frunzele se rasucesc, se necrozeaza si in cele din urma cad. Paduchii testosi formeaza o acumulare de culoare alba care seamana cu bumbacul.

Insecticide folosite in combatarea daunatorilor la leandru sunt: Teppeki, Sivanto prime, Closer, Mavrik, Movento, Decis sau Karate zeon.

Pentru a preveni bolile si daunatorii la leandru se recomanda cultivarea unor plante sanatoase, expunerea la soare, udare pe timp de seceta si fertilizare.