Erbicid porumb Talisman OD (nicosulfuron 40 g/l) (1L, 5L)

Erbicid Talisman OD impotriva costreiului din porumb. Aceeasi substanta activa o regasim in Erbicidul Radial Extra (60% nicosulfuronsi Erbicidul Nicogan (40% nicosulfuron)

Cumpără în rate?

Mai multe informații

Erbicidul Talisman OD - este un erbicid sistemic, special creat pentru combaterea buruienilor graminee anuale si din rizomi precum si dicotile anulae si perene din cultura de porumb de siloz sau de consum.

Cum actioneaza erbicidul Talisman OD 

Nicosulfuronul este o substanta activa ce actioneaza puternic asupra costreiului, ierbii barboase, mohorului, ierbii de gazon, meisorului si pirului tarator fara sa afecteze porumbul. 

Erbicidul Talisman OD se aplica postemergent. Se absoarbe rapid in special prin frunze, dar si prin radacinile buruienilor. Este transmis in buruiana prin intermediul sevei pana la nivelul punctelor de crestere (meristemelor), unde provoaca dereglari ireversibile in diviziunea celulara. Buruienile nu mai cresc, se inrosesc, se etioleaza si se necrozeaza. Buruienile mor in termen de pana la 3 saptamani.  

Porumbul nu este afectat de erbicidul Talisman OD deoarece metabolizeaza substanta activa din erbicid si o transforma in compusi biologic inactivi, astfel ca majoritatea hibrizilor nu prezinta fitotoxicitate.

Talisman este formulat ca dispersie concentrata in ulei, care este superioara din punct de vedere a performantei biologice. Este retinut mai bine pe planta si este mai bine absorbit. Talisman nu este influentat de ploile ce survin la 4 ore dupa aplicare si nu are efect remanent pentru cultura urmatoare. Talisman OD combate foarte bine infestarile puternice cu costrei din rizomi (Sorghum halepense).

Cum se aplica erbicidul Talisman OD

Buruieni

Doza

Marimea porumbului

Marimea buruienilor

Buruieni monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Sorghum din samanta)

0,8 l/ha

4-6 frunze

2-4 frunze, inainte de infratit

Costrei (Sorghum halepense) din rizomi

1-1,5 l/ha, (in functie de gradul de infestare si talia costreiului)

4-6 frunze

15-20 cm

Doza si momentul de aplicare a erbicidulului Talisman OD difera in functie de speciile de buruieni graminee ce predomina in cultura:

- buruienile anuale si cele din seminte - se erbicideaza mai timpuriu (faza de 2-3 frunze ale buruienilor) si cu doze mai mici (0,8 l/ha), intr-un singur tratament

- gramineele perene - se erbicideaza mai tarziu (10-25 cm inaltime la costrei) si in doze mai mari (1-1,5 l/ha).

Aplicarea se poate face intr-un singur tratament sau, mai recomandat, in doua tratamente secventiale, astfel:

- tratamentul 1:  doza de 0,75-1 l/ha, in faza de infratire a buruienilor

- tratamentul 2:  doza de 0,5-0,75 l/ha, la reinfestare, dupa circa 2-3 saptamani

Tratamentele trebuie facute atunci cand porumbul este in stadiul de 2 – maxim 6 frunze, pentru a evita fitotoxicitatea.

Este important ca dupa aplicare sa nu ploua 4 - 5 ore pentru a da ragaz erbicidului sa patrunda complet in planta. 

Volum de apa: 200 – 400 l/ha

Actiunea erbicidului Talisman OD este influentata foarte mult de conditiile meteo din momentul aplicarii. Absorbtia si translocarea se fac mai intens si rapid atunci cand buruienile au conditii optime de crestere (lumina, caldura, apa, hrana) si ca urmare efectul de distrugere este mai complet.

Pentru combaterea mai multor specii de buruieni se poate erbicida impreuna cu erbicidul SDMA super (acid 2,4 D 600 g/l ) sau Premiant (acid 2,4 D 344 g/l + dicamba 120 g/l ) in special cand buruienile dicotiledonate sunt in faza de rozeta.

Buruieni combatute de Talisman OD

Buruieni monocotiledonate anualeSetaria spp. (mohor), Echinochloa crus-galli (iarba bărboasă), Digitaria sanguinalis (meişor)

Buruieni monocotiledonate perene: Sorgum halepense (costrei atât din seminţe cât şi din rizomi) şi Agropyron repens (pir).

Efect partial de combatere asupra unor dicotiledonateAmaranthus retroflexus (stir), Chenopodium album (loboda), Solanum nigrum (zarna), Polygonum spp. (iarba rosie), Stellaria media (rocoina), Sinapis arvensis (mustar), Datura stramonium (ciumafaie).

Substanta activa: Nicosulfuron 40 g/l, emulsie (ulei in apa), Xi (Iritant); N (Periculos pentru mediu)

Specificatii

Buruieni combatute Unele dicotiledonate, Monocotiledonate anuale (mohor, iarba barboasa, costrei din samanta), Monocotiledonate perene (costrei din rizomi, pir)
Plante tratate Porumb
Perioada de aplicare Dupa rasarire
Producator Rotam Agrochemical Europe Limited, Anglia
Substanta activa Nicosulfuron
Ambalaj bidon 1L, Bidon 5 L

Recenzii

Nu a fost postată nici o recenzie. Vă rugăm să nu ezitați să ne împărtășiți părerea și să scrieți prima recenzie!

Adăugați o recenzie