Maramures

BA Nr.11 / 13.05.2021

Conditiile climatice au favorizat aparitia si dezvoltarea bolilor si daunatorilor la culturile de legume din camp si spatii protejate.

Complexul de masuri care trebuie aplicat pentru prevenirea si combaterea acestora se realizeaza prin mijloace de combatere; agrotehnice, biologice si chimice urmarind reducerea numarului de tratamente chimice prin aplicarea de pesticide cu spectru larg de actiune sau amestecuri, in vederea combaterii simultane a agentilor patogeni si a daunatorilor.

In stabilirea schemelor de combatere integrata la legume, importanta deosebita trebuie sa se acorde la alegerea si pregatirea terenului, alegerea de soiuri rezistente, rotatia culturilor prin respectarea unui asolament de 3-4 ani, alegerea unei bune premergatoare, igiena culturala, fertilizare, irigare, masuri fizico-mecanice, dirijarea conditiilor de mediu mai ales in spatiile protejate, controlul permanent al culturilor urmarindu-se inlaturarea si distrugerea plantelor bolnave. Complexul de agenti patogeni si daunatori care ataca culturile legumicole de tomate, vinete, ardei, castraveti, dovlecel, varza, gulii, conopida, ridichi, fasole in toate fazele de dezvoltare pot provoca mari pierderi diminuand partial sau total recolta.

Momentele aplicarii tratamentelor trebuie sa fie stabilite in fiecare zona, in fiecare sola pe baza biologiei agentului patogen si a daunatorului, a paragului economic de daunare ( PED) si tinand seama de conditiile climatice precum temperatura medie a aerului, umiditatea relativa a aerului, precipitatii.

 

BA Nr.10 /10.05.2021 

Conditiile climatice au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorilor si a bolilor la specia mar si par, in faza fenologica inflorit. Viespea cu ferastrau a merelor.

Hoplocanzpa testudinea, are o generatie/an. Ierneaza ca larva complet dezvoltata intr-un cocon matasos in stratul superficial al solului. Impuparea se produce primavara, iar zborul adultilor are loc odata cu inceputul infloririi merilor. Adultii se hranesc cu nectarul florilor, se imperecheaza si femela depune un ou in fiecare floare. Dupa 6-12 zile apar larvele care ataca doar fructele de mar, cele mai afectate fiind soiurile cu inflorire timpurie. Atacul primar, cand larvele tinere sapa galerii superficiale sub epiderma. La fructele atacate sub epiderma, galeriile se suberifica, fructul se deformeaza si are un aspect inestetic. Atacul secundar presupune trecerea de la un fruct la altul, o larva afecteaza 3-4 fructe, larvele coboara spre lojile seminale si consuma semintele, fructele raman pipernicite si cad, afectand productia. Atacul larvelor de viespe este usor de recunoscut datorita mirosului specific de plosnita. Dupa hranire larvele ies din fructe si patrund in sol unde isi tes un cocon intrand in diapauza pana in primavara viitoare. La par ataca in mod asemanator viespea cu ferastrau a perelor.

Hoplocampa brevis care se combate la avertizare, printr-un singur tratament. Combaterea viespei cu ferastrau a merelor Hoplocanzpa testudinea si a viespei cu ferastrau a perelor. Hoplocampa brevis se face in cadrul complexului de lupta integrata prin mijloace preventive cum ar fi:

- culegerea si distrugerea fructelor cazute pentru a preveni patrunderea larvelor in sol

- sapatul sau aratul solului sub coroana pomilor pentru a expune larvele la intemperil si pradatori

Rezultatele cele mai eficiente se obtin prin combaterea chimica.

PERIOADA OPTIMA DE TRATAMENT 10-15 % petale scuturate si se incheie in 5 6 zile.

Acest tratament se va executa cu produse in amestec insecticide si fungicide pentru a combate in acelasi timp si alti daunatori si agenti patogeni.

Insecticide omologate: KARATE ZEON (Ninja) -0,015 % (0,225 litri/ha) sau DECIS 25 WG -0.003 % (0,045 kg/ha) CORAGEN -150 ml/ha (la mar) CORAGEN -160 -175 ml/ha (la par)

Fungicide: TOPSIN 70 WDG - 0,07 "/0 ( 1,05 kg/ha ) sau CHORUS - 0,45 -0,75 kg /ha sau SCORE 250 EC ( Mavita 250 EC ) -0,2 litri/ha