Mehedinti

BA Nr. 37/ 17.05.2021

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: GANDACUL DIN COLORADO( LEPTINOTARSA DECEMLINEATA)- CARTOF

Pe teritoriul tarii noastre gandacul din Colorado dezvolta 1-3 generatii anuale. Ierneaza ca adult in sol, (la adancimi de 10-15 cm si chiar 90 cm, in cazul solurilor nisipoase) unde se retrage, incepand din a doua jumatate a lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie. Gandacul din Colorado ataca mai ales plantele din familia Solanaceae. Pagubele cele mai importante sunt inregistrate la culturile de cartof, vinete si tomate. Uneori se intregistreaza pagube si la culturile de ardei. Adultii rod frunzele, producand perforatii neregulate pe suprafata limbului si in final, chiar scheletuirea acestora. Larvele tinere perforeaza frunzele sub forma unor mici orificii. Pe masura ce inainteaza in varsta, rod frunzele in intregime, uneori chiar si lastarii. Prin efectuarea de prasile in perioada retragerii larvelor in sol completate cu tratamente cu insecticide specifice (de Ia aparitia adultilor )se poate elimina un numar considerabil al acestui daunator.

Din punct de vedere al fenologiei plantei de cartof, se aplica 3 tratamente:

-primul la 6-10 zile de la rasarirea cartofilor, cand plantele au 12-14 cm inaltime

-al doilea tratament la 10-14 zile de la primul 

-al treilea inainte de inflorit

- Alverde- 0.250l/ha sau coragen- 0.050l/ha sau cyperguard max 0.06l/ha sau decis 25 wg 0.030-0.040l/ha sau karate zeon 0.2l/ha

Laser 240 EC 0.1 l/ha sau mavrik 2F 0.2 l/ha

BA Nr.35/36 / 10.05.2021

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: T 1 si T2 VITA DE VIE

T1- agenti de daunare: FAINARE, ACARIENI

T2- MANA, FAINARE, ACARIENI

FAINARE - (UNICULA NECATOR) ciuperca atacă toate părţile verzi ale viţei de vie pe care formează o paslă fina, alb - cenuşie, care devine pulverulentă, reprezentand miceliul şi conidiile agentului patogen. Aceasta forma de atac poate aparea sub formaa de pete sau poate cuprinde întregul organ, în funcţie de condiţiile climatice. Frunzele atacate se rasucesc spre exterior. Lastarul atacat se scurt-nodeaza şi se dezvoltă anormal, iar maturarea lemnului are de suferit. Boabele atacate imediat după inflorit se usuca, iar cele atacate mai tarziu, în perioada de cresteri intense, crapa, din cauza lipsei de elasticitate a pielitei.

MANA - (PLASMOPARA VITICOLA) in functie de conditiile climaterice si intensitatea atacului poate duce la distrugerea totala sau partiala a inflorescentelor si boabelor. Atacul are impact semnificativ asupra calitatii strugurilor şi vinului, cat şi asupra cantitătii recoltei. Foarte periculos este infectarea viilor de mana de la faza de formare a inflorescenţelor şi până la atingerea bobiţei mărimii bobului de mazăre.Ciuperca atacă toate părţile verzi ale plantei. Pe frunze apar pete decolorate de culoare galbuie numite "pete untdelemnii", în dreptul carora, în funcţie de umiditate şi temperatură, apare dupa o perioadă de timp un puf albicios. Mai tarziu petele se necrozează, se usucă şi ţesutul se rupe. Pe boabele tinere, când umiditatea aerului este ridicată, apare un puf alb (conidioforii şi conidiile de atac). Pe boabele formate, atacul se manifestă prin brunificarea acestora. Boabele atacate se desprind usor de rahis si cad.

ACARIENII din podgoriile din ţara noastră fac parte din două familii: (Tetranychidae) - domina păianjenul roşu comun (Tetranychus urticae) şi păianjenul galben al viţei de vie (Eotetranychus carpini) şi Eriophydae- reprezentată de Eriophyes vitis cu răspândirea cea mai mare care produce erinoza şi Calepitrirnerus vitis, atacul acestuia având denumirea de acarioză.

Pentru T1 se recomanda tratamente cu:

-pentru fainare

KARATHANE GOLD 350EC-0.5 l/ha sau  KUMULUS DF-0.3% sau COSAVET 80 DF-0.3% sau MICROTHIOL SPECIAL 0.2-0.3% sau SULFOMAT 80 PU-0.4% sau SULPHUR 80WG 3 Kg/ha sau TIHOVIT JET 80 WG 3 Kg/ha.

-pentru acarieni 

VERTIMEC 1.8% EC-0.75-1 l/ha sau VERTIMEC PRO-0.75 l/ha sau NISSORUN 10 WP 0.5 kg/ha sau SAFRAN 1.8 EC  0.8-1 l/ha sau ORTUS 5 SC-0.5 l/ha.

Produselor recomandate la T1 pentru fainare si acarieni se adauga un  fungicid pentru combaterea manei: POLYRAM DF-0.2% sau CAPTAN 80 WDG -1.250 Kg/ha sau DITHANE NEOTEC 75 WG 0.2%

Buletin de avertizare nr. 10 Mehedinti

Buletin de avertizare nr. 10 Mehedinti - pag2