Buruienile, in functie de gradul de infestare provoaca mari pagube culturilor de porumb, floarea soarelui, cartof, soia ducand chiar la compromiterea totala a recoltelor in cazul infestarii cu costreiul din rizomi ( Sorghum halepense ). Pe langa metodele preventive si agrotehnice, erbicidarea este cea mai importanta metoda de prevenire si combatere a buruienilor.
Aplicarea erbicidelor se poate face preemergent, inainte de rasarirea buruienilor pe un sol bine maruntit si nivelat pentru a preveni imburuienarea culturilor agricole sau postemergent, dupa rasarirea buruienilor cand pot fi identificate tipul de buruieni existente in cultura pentru combaterea tinta a acestora.
Tratamentele se aplica dimineata sau seara tarziu ( inaine de ora 9,00 sau dupa ora 20,00 ).
Pentru efectuarea tratamentului in preemergenta la cultura porumbului se recomanda unul din erbicide:
-STOMP AQUA – 2,0 – 4,0 l/ha ( pentru buruieni monocotiledonate anuale si unele dicotiledonate );
-GARDOPRIM PLUS GOLD 500 SC – 4,0 – 5,0 l/ha preemergent sau 4,0 – 4,5 l/ha postemergent timpuriu: porumb 4 – 6 frunze , buruienile 2 – 4 frunze ( pentru buruieni monocotiledonate anuale si dicotiledonate anuale rezistente la tratamente preemergente: cornuti, mustar, zarna, teisor );
- DUAL GOLD 960 EC / TENDER – 1,0 -1,5 l/ha ( pentru buruieni monocotiledonate anuale si unele dicotiledonate);
- ADENGO 465 SC/ KOLOSS 465 SC – 0,35 -0,40 l/ha ( buruieni anuale);
- MERLIN DUO – 1,8 l/ha ( buruieni anuale);
-CALLISTO 480 SC / MERISTO - 0,2 – 0,3 l/ha ( buruieni anuale);
-PLEDGE 50 WP – 90 - 120 g/ha ( buruieni dicotiledonate)
Pentru efectuarea tratamentului in postemergenta la cultura porumbului se recomanda unul din erbicide:
-GARDOPRIM PLUS GOLD 500 SC - 4,0 – 4,5 l/ha postemergent timpuriu: porumb 4–6 frunze, buruienile 2–4 frunze ( pentru buruieni monocotiledonate anuale si dicotiledonate anuale rezistente la tratamente preemergente: cornuti, mustar, zarna, teisor );
- ADENGO 465 SC/ KOLOSS 465 SC – 0,30 - 0,35 l/ha (postemergent timpuriu, buruieni anuala);
- MERLIN DUO – 1,8 l/ha ( buruieni anuale – postemergent timpuriu );
- CALLISTO 480 SC / MERISTO - 0,2 – 0,3 l/ha (postemergent timpuriu, buruieni anuale);
- SDMA SUPER – 1,0 l/ha ( pentru buruieni dicotiledonate anuale si perene sensibile la 2,4 D – stir, spanac salbatic, traista ciobanului, pungulita, mustar salbatic si mediu sensibile: volbura, palamida, hrisca, rocoina );
Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului Hylemia antiqua ( musca cepei ).
Musca cepei reprezinta unul dintre cei mai importanti daunatori ai culturilor de ceapa si usturoi. Pagubele cele mai mari sunt produse de larvele primei generatii, procentul de atac putandu-se ridica pana la 40-50%. Larvele patrund in frunze si in bulbi si se hranesc cu tesuturile acestora. Plantele atacate prezinta frunzele vestejite, se ingalbenesc si se usuca.
Ca urmare, recomandam efectuarea tratamentului 1, pentru G1 la culturile de ceapa si usturoi, folosind unul din produsele :
- BENEVIA – 0,75 l/ha sau
- MOSPILAN 20 SP – 0,025%, acestea avand efect si asupra gargaritei si gandacului cepei prezenti in cultura.
PERIOADA OPTIMA DE TRATAMENT: la rasarirea plantelor – 2, 3 frunzulite.
Tratamentul se face prin imbaierea plantelor, astfel incat solutia sa ajunga in zona coletului, zona afectata de daunator. Tratamentul se va repeta dupa 10 zile.
Nu se va trata ceapa pentru stufat, iar din parcelele pe care s-a facut tratament nu se vor consuma plantele decat dupa14 zile. Pentru aderenta se va adauga obligatoriu un adjuvant ( BREAK THRU S 240 – 50 - 125 ml/ha)
Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea puricilor de pamant ai cruciferelor (Phyllotreta spp).
Pagubele cele mai importante sunt provocate de adulti, care rod epiderma superioara a frunzelor de varza, conopida, gulii, ridichi, hrean, mustar, etc. sub forma unor mici orificii dispuse in special pe marginea limbului foliar, frunza avand un aspect ciuruit. In cazul unui atac puternic frunzele se usuca. Daune semnificative sunt inregistrate la rasadurile de varza si conopida, sau dupa plantarea acestora, cand suprafata frunzelor este redusa.
PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: la semnalarea aparitiei in masa a adultilor. Pragul economic de daunare ( P.E.D. ) la rasaduri este de 3-4 adulti/planta, iar dupa infiintarea culturilor, la plantele tinere, de 8-9 adulti/planta.
Pentru combaterea acestora recomandam sa se efectueze tratament folosind unul din produse:
-FASTER 10 CE – 0,03% sau
-DELTAGRI ( FASTER ACTIVE )– 0,3 l/ha sau
KARATE ZEON – 0,015%.
Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea bolilor si daunatorilor la cultura vitei de vie.
Pentru prevenirea atacului de fainare (Uncinula necator), recomandam efectuarea unui tratament folosind unul din urmatoarele produse :
- MICROTHIOL SPECIAL - 0,2 – 0,3% sau
- THIOVIT JET 80 WG – 3,0 kg/ha sau
- KUMULUS DF – 0,3% sau
- SULPHUR 80 WG – 3,0 kg/ha.
Pe parcelele pe care exista rezerva biologica de acarieni eriofizi (Eriophyes vitis) si tetranichizi (Tetranychus urticae ) din anul anterior ( PED – ul fiind de 5 acarieni/mugure sau 10% frunze atacate) in solutia de stropit se va adauga un acaricid specific:
-VERTIMEC 1,8% EC – 0,75 – 1,0 l/ha sau
-NISSORUN 10 WP – 0,5 kg/ha
-ENVIDOR 240 SC – 0,4 l/ha
Perioada optima de tratament: dezmugurit - lastari de 5 – 10 cm.
Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene, care pot cauza pierderi importante la culturile de cereale paioase ( grau, orz, orzoaica, triticale, ovaz ).
Pentru prevenire si combatere se recomanda efectuarea tratamentului numai pe parcelele pe care s-a realizat infestarea culturii cu buruieni mono si dicotiledonate anuale si perene.
Pentru efectuarea tratamentului folositi unul din erbicide, in functie de buruienile existente:
-AMINO 600 SL – 1,0 l/ha ( pentru buruieni dicotiledonate anuale si perene sensibile – ridiche salbatica, talpa gastei, ardeiul broastei, traista ciobanului, pungulita, mustar salbatic, palamida);
-SDMA SUPER – 1,0 l/ha ( pentru buruieni dicotiledonate sensibile la 2,4 D – stir, spanac salbatic, traista ciobanului, pungulita, mustar salbatic, palamida);
- DICOPUR D – 1,0 l/ha (buruieni dicotiledonate anuale si perene sensibile la 2,4 D);
- MUSTANG – 0,4 -0,6 l/ha (buruieni dicotiledonate anuale si perene);
- RIVAL TOP 20 SG – 20-30 gr/ha (buruieni dicotiledonate anuale);
- CERLIT SUPER– 0,54 l/ha ( buruieni dicotiledonate anuale si perene);
- TOMIGAN XL 102,5 SE – 0,8 – 1,5 l/ha ( grau, orz - buruieni dicotiledonate anuale si perene);
- SEKATOR PROGRESS OD – 0,100 – 0,150 l/ha ( grau, orz, orzoaica - buruieni dicotiledonate anuale si perene);
- GRANSTAR SUPER 50 SG – 40 gr/ha ( grau, orz, ovaz,secara, triticale)
- ISOMEXX 20 WG- 30 gr/ha – ( grau, orz – buruieni dicotiledonate anuale si perene )
- TRIMMER 50 WG – 20 -30 gr/ha ( grau, orz, ovaz, secara, triticale – buruieni dicotiledonate anuale si perene )
- AXIAL 050 EC – 0,9 l/ha ( grau, orz, orzoaica, secara, triticale - iarba vantului, odos );
- AXIAL ONE – 0,75 l/ha ( grau, orz, orzoaica, secara, triticale – iarba vantului, odos si dicotiledonate anuale );
- ATLANTIS FLEX – 0,2 – 0,33 l/ha ( grau, secara, triticale - iarba vantului, obsiga, odos si dicotiledonate anuale );
PERIOADA OPTIMA DE TRATAMENT: cultura sa fie intre fenofazele infratire - formarea primului internod - pentru erbicidele pe baza de acid 2,4 D ( AMINO 600 SL, SDMA SUPER ) si impaiere, iar buruienile sa fie in faza de rozeta (2–4 frunze, maxim 10 cm).
Pentru obtinerea unor rasaduri de legume sanatoase, libere de boli (PYTHIUM, PHYTOPHTHORA PARASITICA, RHIZOCTONIA spp.) si daunatori (GRYLLOTALPA GRYLLOTALPA , AGRIOTES spp., Melcilor, Nematozi ) va recomandam aplicarea masurilor de prevenire si combatere inainte de insamantare sau la insamantare folosind unul din produse:
1. OMIX (EDEGAL) – pentru tomate si plante ornamentale -300ml/m³ substrat se aplica prin incorporare in sol, inainte de insamantare, intr – un volum de apa de 10 – 20 l/m³ substrat sau 5 – 6 ml/m² se aplica prin irigare, la insamantare, intr – un volum de apa de 3 – 5 l/m².
► In cazul aplicarii prin incorporare in sol ininte de insamantare se face un singur tratament.
► In cazul aplicarii prin irigare la insamantare se fac 3 tratamente: primul la insamantare, iar urmatoarele doua tratamente la intervale de 7-10 zile.
2. PREVICUR ENERGY – pentru tomate, castraveti, pepeni verzi – 3 ml/m² tratament aplicat la sol sau - 3 l/ha tratament aplicat prin picurare
► Primul tratament se efectueaza in intervalul semanat – rasarit si necesita un volum de solutie de 3 l/m².
► Al doilea tratament se efectueaza cu cel mult o saptamana inainte de transplantare.
3. MERPAN 80 WDG – pentru tomate, castraveti – 0,15% ( 4-5 l solutie/m² ) se aplica prin stropirea solului inainte de semanat sau plantat sau prin imersia radacinilor rasadurilor inainte de plantat in solutia de produs in concentratia corespunzatoare.
4. FOLPAN 80 WDG – pentru tomate, castraveti – 0,15% ( 4-5 l solutie/m² ) se aplica prin stropirea solului inainte de semanat sau plantat sau prin imersia radacinilor rasadurilor inainte de plantat in solutia de produs in concentratia corespunzatoare.
COROCID SUPER – pentru tomate – 20 kg/ha;
► se aplica prin incorporare sau prin imprastiere uniforma in benzi sau gramajoare
aplicate la baza plantei.
1. COLUMBO – pentru tomate, castraveti, varza, ridichi, vinete - 12 kg/ha;
► se aplica prin incorporare in patul germinativ.
sau
2. TRIKA EXPERT- pentru tomate, vinete, ardei, castraveti, varzoase -10 – 15 kg/ha:
► se aplica in sol odata cu semanatul sau plantatul.
1. AGROSAN B – 15 kg/ha;
► se administreza pe sol fara incorporare.
sau
2. OPTIMOL – 5 kg/ha
► se administreza cu 7 zile inainte de semanat sau plantat.
sau
3. IRONMAX PRO – 7 kg/ha
► se administreza cu 7 zile inainte de semanat sau plantat.
1. TERVIGO – pentru tomate, vinete, ardei, castraveti, dovlecei, pepeni galbeni, pepeni verzi – 5 l/ha; Produsul se aplica prin irigare prin picurare imediat dupa plantarea rasadurilor (in maxim 5 zile de la plantare cu repetarea tratamentului la 10-14 zile in functie de presiunea de infestare.
sau
2. VELUM PRIME 400 SC – pentru tomate, vinete, ardei, castraveti, dovlecei, pepeni galbeni, pepeni verzi - 625 ml/ha; Produsul se aplica cu 1-3 zile inainte de plantarea rasadurilor pentru combaterea nematozilor ( Meloydogine ) si fainarii ( Leveillula taurica, Sphaerotheca fuliginea si Erysiphe sp. ). Produsul se aplica prin sistemul de irigare ( prin picurare ) dupa ce solul a fost udat in prealabil cu o cantitate minima de 1-2 l apa/m².
( IN ATENTIA PRODUCATORILOR DE LEGUME – SPATII PROTEJATE)
Pentru obtinerea culturilor de legume sanatoase in spatii protejate, libere de boli si daunatori sunt necesare in prealabil lucrari de dezinfectie a solului. Pentru combaterea rezervei de agenti patogeni, daunatorilor si buruienilor specifice recomandam sa se foloseasca unul din produse:
NEMASOL 510 – 700 l/ha pentru tomate si castraveti si 700 – 1200 l/ha pentru ardei si vinete. Produsul se aplica la sol odata cu irigarea prin picurare cu 21 de zile inainte de plantarea rasadurilor. Temperatura in sol trebuie sa fie de minim 15ºC in momentul aplicarii tratamentului
RAISAN 51 – 700 l/ha. Produsul se aplica inainte de semanat sau plantat pentru combaterea agentilor patogeni Fusarium spp. ( fuzarioza ), Phytophthora spp ( mana), Verticillium spp. ( ofilirea vasculara ); nematozilor (Meloydogine) si pentru combaterea buruienilor anuale si perene.
Produsul se aplica pe suprafata solului cu ajutorul sistemului de irigare/fertirigare,cand in sol se inregistreaza intre 10 – 25ºC. Dupa aplicare solul se iriga usor pentru izolarea substantei in sol apoi se acopera cu o folie de plastic timp de 15-21 zile. Dupa eliminarea foliei, solul trebuie lucrat pentru a ajuta la eliminarea gazelor care au mai ramas in sol. Noua cultura se poate planta dupa 5-6 zile de la aerisire.
BASAMID GRANULE – 500 kg/ha pentru tomate. Produsul se administreza pe sol cu incorporare inainte de plantare pentru combaterea agentilor patogeni Phytophthora parasitica ( mana de sol ), Fusarium spp. ( fuzarioza ), Verticillium dahliae ( ofilirea vasculara ); Meloydogine spp ( nematozilor )
BASAMID GRANULE - 250 kg/ha pentru legume infiintate prin rasad pentru combaterea coropisnitei.
Intre tratament si semanat sau plantat se asigura un timp de pauza de 10-30 zile in functie de temperatura solului. Cu cat este mai scazuta (minim 6ºC) cu atat timpul de asteptare este mai lung ( peste 30 zile )
ATENTIE: Pentru siguranta recomandam sa se faca testul Creson pentru verificarea ventilarii corespunzatoare a solului. Testul Creson se face cu seminte de salata puse la germinat in mostre de sol tratat. Pentru prevenirea reinfestarii recomandam legumicultorilor sa nu foloseasca in spatiul dezinfectat unelte si utilaje care au fost folosite in spatii nedezinfectate.
VELUM PRIME 400 SC – 625 ml/ha pentru tomate, vinete, ardei, castraveti, dovlecei, pepeni galbeni, pepeni verzi. Produsul se aplica cu 1-3 zile inainte de plantarea rasadurilor pentru combaterea nematozilor ( Meloydogine ) si fainarii ( Leveillula taurica, Sphaerotheca fuliginea si
Erysiphe sp. ). Produsul se aplica prin sistemul de irigare ( prin picurare ) dupa ce solul a fost udat in prealabil cu o cantitate minima de 1-2 l apa/m².
( IN ATENTIA POMICULTORILOR )
Tratamentele din perioada repausului vegetativ in plantatiile pomicole au importanta foarte mare in reducerea (combaterea) daunatorilor care ierneaza sub sau pe scoarta pomilor: paduchi testosi, oua de acarieni, afide, cotari, psilide, in reducerea rezervei de ciuperci fitopatogene ( cancerul deschis al ramurilor, uscarea ramurilor, rapan, la mar si par, monilioze la toate speciile pomicole, ciuruirea frunzelor la samburoase, basicarea frunzelor la piersic, patarea rosie a frunzelor la prun etc.) cat si a bacteriozelor.
Pentru combaterea agentilor fitopatogeni si a bacteriozelor este recomandat sa se foloseasca unul din urmatoarele produse :
- CUPROFIX ULTRA – 3,5 – 6,0 kg/ha la speciile semintoase (mar,par,gutui); 6,0 kg la speciile samburoase (prun, cais, piersic, cires, visin); 1,6 – 2,4 kg la nuc si alun;
- TRIUMF 40 WG – 2,0 – 2,5 kg/ha;
- ALCUPRAL 50 PU – 0,2% ( 2 kg/ha mar, prun,cires, visin, piersic, cais ) - 0,3% ( 4,5 kg/ha prefloral gutui si 3 kg/ha in 1000 l apa par );
- CUPROXAT FLOWABLE ( KUPFEROL – a doua denumire comerciala )– 0,35%;
- FLOWBRIX – 3,75 l/ha ( mar,par, gutui ) - 3,3 l/ha ( piersic, nectarin,
prun, cais, cires );
- ZEAMA BORDELEZA tip „MIF" – 0,5%;
- VITRA 50 WP ( CUPRIDIN – a doua denumire comerciala ) – 1,5 – 2, 0
kg/ha;
- BOUILLIE BORDELAISE WDG – 7,5 kg/ha ( mar,par, gutui ) - 5 kg/ha ( prun, piersic, cires, visin )
cu specificarea ca tratamentul cu produsul cupric sa se faca imediat dupa efectuarea igienei fitosanitare si a taierilor de fructificare, pentru a proteja ranile produse, impotriva infestarii cu boli de scoarta si lemn, in special cu bacteria care produce focul bacterian al rozaceelor.
Pentru combaterea daunatorilor amintiti mai sus, se va folosi unul din urmatoarele insecticide:
- MOSPILAN 20 SG - 0,450 kg/ha + 0,5% adjuvant sau
- JUVINAL 10 EC – 0,1% ( doar larve hibernante de San - Jose´ ) sau
- OVIPRON TOP – 2500 ml/100 l apa sau 1500 ml/100 l apa in amestec cu un insecticid.
Tratamentul cu insecticid se va efectua pana la umflarea mugurilor.
MASURI PRELIMINARE DETERMINANTE IN REUSITA TRATAMENTELOR:
- Defrisarea (arderea) vegetatiei ierboase si arbustoide din plantatie.
- Adunarea frunzelor si a fructelor cazute din anul trecut( unde este posibil).
- Efectuarea taierilor de formare, corectie, intretinere sau fructificare.
- Alte masuri de igiena fitosanitara (eliminarea drajonilor, a fructelor mumificate din coroana, a cuiburilor de omizi,etc ). Toate resturile vegetale rezultate se aduna si se ard, pe loc, in livada.
- Ramurile atacate (sau suspecte) de focul bacterian se elimina prin taierea lor la 50 cm sub zona uscata, in lemn aparent sanatos (bacteria nu ierneaza in lemnul uscat, ci in zona „verde”, aparent sanatoasa). In acest caz, al pomilor afectati de focul bacterian, uneltele – foarfeci, fierastrau, se vor dezinfecta, in mod obligatoriu, la trecerea de la un pom la altul cu spirt medicinal sau alcool denaturat. Dezinfectia uneltelor se face si dupa incheierea taierilor.
- Ramurile rezultate precum si pomii defrisati datorita atacului de foc bacterian generalizat se aduna si se ard, pe loc, in livada.
- Pomii se vor imbaia cu solutia de stropit, inclusiv tulpina. Vom insista asupra ranilor rezultate in urma taierilor.
- Tratamentele se vor efectua in zilele cu temperaturi peste 5°C, pe timp linistit, fara vant, cand pomii sunt zvantati.