Ceapa este o leguma foarte consumata si cu mare valoare alimentara si terapeutica (anticancerigena). Ceapa pentru consum se seamana direct in camp (ceaclama), prin rasad (ceapa de apa) sau prin arpagic. Ceapa de stufat se seamana toamna (ceapa verde). Ceapa se recolteaza cand cel putin doua treimi din frunze sunt uscate. Ceapa nu e pretentioasa la temperatura. Semintele de ceapa incoltesc la +3 gr.C, iar temperatura optima de vegetatie este 18-20 gr.C. Daca temperatura este mai mare de 20 gr.C se accelereaza formarea bulbilor, dar datorita incetinirii procesului de sinteza greutatea bulbilor va fi mai mica. Solul trebuie sa fie fertil, bogat in humus, afanat, reavan, cu pH slab acid (6-7), aluvionar si nisipo-argilos. Ceapa nu suporta buruienile. Umiditate: Ceapa are nevoie de multa apa, mai ales la germinare si in perioada dintre inceputul formarii bulbilor pana la incetarea cresterii lor. Consumul de apa este proportional cu intensitatea luminii. Ceapa crescuta in seceta este mica, iute dar rezista mai bine la pastrare. Fertilizantii trebuie sa fie in cantitate ridicata, 20-30 t/ha gunoi de grajd la inceputul infiintarii culturii. Ulterior, ceapa are nevoie de azot, pentaoxid de fosfor, potasiu si microelemente: mangan, bor, zinc
6 de produse