Semintele profesionale de morcov ofera productii mari, plante rezistente la boli, calitate superioara. Morcovul este o planta de climat temperat si relativ umed. Semintele de morcov germineaza incepand cu 3-4ºC (20 zile), iar optimul este de 20-25ºC (10-12 zile). Temperatura din sol si aer influenteaza raportul frunze/radacini, lungimea si grosimea radacinilor. La 18-22ºC se obtin radacini normale. Temperatura mare favorizeaza un frunzis bogat si radacini scurte si subtiri. Plantele cu frunze rezista la -3/-5ºC iar radacinile scoase din sol rezista la -2ºC. Morcovul are cerinte moderate fata de lumina, dar la umbra frunzele se alungesc, sunt firave, iar productia este mic. Solul trebuie sa fie usor, permeabil, adanc, bogat in humus, cu pH neutru (6,5-7,5). Solul greu, compact, slab aerisit duce la o productie de morcov mica si la radacini conice ascutite. Ca premergatori se recomanda solanacee, curcubitacee, leguminoase si cereale. Morcovul are nevoie de 10-420 g de apa/planta. Seceta si temperatura ridicata opreste vegetatia, determina lignificarea si un gust neplacut datorita acumularii de uleiuri eterice in radacini. Alternarea perioadelor de seceta cu cele umede determina craparea radacinilor. Fertilizantii: Consumul maxim este in a doua jumatate a perioadei de vegetatie. Raportul optim intre N si dioxidul de potasiu trebuie sa fie 1:1,5. Excesul de azot scade continutul in glucide si caroten, creste sensibilitatea la boli si reduce capacitatea de pastrare a radacinilor peste iarna. Radacinile de morcov se ramnifica daca exista un exces de azot amoniacal. Se poate aplica gunoi de grajd bine fermentat (30-40 t/ha) pe solurile nisipoase si sarace in humus
14 de produse