Prazul este o leguma inrudita cu ceapa si usturoiul, cu aroma fina, distincta. Se cultiva pentru bulb si tulpina falsa, cu destinatie consumul proaspat in salate sau prelucrare indusriala. Asemanator consumului de usturoi si ceapa, cel de praz are si efecte medicinale benefice asupra organismului. Putem semana seminte profesionale de praz direct in camp sau in rasadnite semicalde/reci. Cultura de praz nu este foarte greu de infiintat daca respectam cateva cerinte de care au nevoie aceste semintele profesionale de praz pentru germinare si dezvoltare, cum ar fi terenuri insorite, cu sol fertil, afant, cu o valoare a pH-ului 6,0-7,5, acces la irigari regulate, dar nu in exces si admnistrarea periodica de ingrasaminte, deoarece prazul are sistemul radicular bine dezvoltat, astfel elementele nutritive din sol sunt absorbite repede.
Mazarea si fasolea sunt doua culturi foarte bune premergatoare pentru cultura de praz, iar cultura de tomate, ardei sau vinete intra in categoria de bune premergatoare. Prazul nu se poate semana pe aceasi suprafata minim 3 ani.
Pentru tara noastra exista doua soiuri de seminte profesionale de praz, care se preteaza pentru suprafete mari de teren. Sunt soiuri timpurii, respectiv semitipurii, dezvoltate de Bejo Zaden-Olanda → Lancelot si Lincoln. Avantejele utilizarii acestor seminte profesionale de praz sunt: capacitate de pastrare buna peste iarna, posibilitate de recoltare mecanica, rezistenta la viroze, productivitate ridicata.
2 de produse