Semintele profesionale de varza ofera varza de buna calitate, productii mari, rezistenta la boli. Varza poate fi cultivata in cele mai diferite zone geografice, de la campie pana la altitudini de 1200-1500 m. Semintele de varza germineaza incepand cu 3-4ºC, iar optimul este de 10-12ºC. Daca sunt calite mai multe saptamani la 3ºC, rasadurile pot rezista la temperaturi in camp de pana la -10ºC. Dar daca temperatura persista la 6-8ºC dupa ce planta de varza are tulpina de 6 mm grosime, se produce vernalizarea si se emit tije florale. Capatana nu se mai formeaza si recolta este compromisa. Sub folie o temperatura mare de peste 25ºC ingreuneaza invelirea capatanilor, fiind nevoie de o aerisire intensa. Varza este o planta de zi lunga. Lumina putina in faza de rasad duce la alungirea plantelor. Daca in camp terenul este umbrit, capatanile vor fi mici si afanate. Solul trebuie sa fie fertil, cu pH neutru, lutos sau aluvionar, bine structrat. Solul acid cu pH de 5,5 nu este potrivit pentru cultura verzei. Daca totusi se cultiva, odata cu aratura de baza se aplica 1,5-5 t/ha var stins. In solurile grele productia este mica datorita radacinilor slab dezvoltate, care limiteaza aprovizionarea cu apa si minerale. Varza consuma multa apa, dar excesul incetineste cresterea frunzelor si le coloreaza violaceu, capatanile raman mici sau crapa. Se recomanda udatul des cu cantitati mici de apa. Fertilizantii sunt obligatorii pentru obtinerea unor productii ridicate. Odata cu aratura de toamna se aplica gunoi de grajd bine descompus (30-40 t/ha), sulfat de amoniu pentru soluri alcaline (500 kg/ha) sau cinamida pentru solurile acide, superfosfat (300 kg/ha) si sare potasica (300 kg/ha). La 2-3 saptamani de la plantare se aplica azotat de amoniu (100-150 kg/ha), mai ales la varza timpurie.
29 de produse