Tratamentele la vin incep cu pregatirea recipientelor de depozitare a vinurilor si a spatiilor de depozitare: sulfitarea, arderea fitilelor de sulf sau a batoanelor de sulf cu scop dezinfectant si pentru eliminarea mirosurilor neplacute si depunerilor de mucegai. Urmeaza umplerea golurilor din vase - dupa terminarea fermentatiei, pentru a preveni oxidarile aerobe datorita contactului direct al vinului cu oxigenul. Pritocitul este tragerea vinului limpede de pe drojdie, pentru a preveni modificarile de aroma si gust al vinului datorate descompunerii in timp al drojdiilor depuse pe fundul vaselor. Sulfitarea - corectarea continutului de SO2 al vinurilor, care datorita proprietatilor antiseptice si antioxidante impiedica oxidarea, dezvoltarea anumitor boli, refermentarea vinului si in acelasi timp ajuta la mentinerea aromei vinurilor. Dintre produsii pe baza de sulf utilizati in aceasta etapa este de remarcat metabisulfitul de potasiu → Borken- metabisulfit de potasiu. Egalizarea si cupajarea - amestecarea vinurilor obtinute din acelasi soi sau soiuri diferite cu scopul de a obtine un produs final cu proprietati chimice si organoleptice superioare. Limpezirea si stabilizarea - pentru a preveni alterarea calitatii vinurilor si extinderea perioadei de pastrare - Bentonita alimentara, Tukros - solutie pentru limpezirea vinului alb si rosu
1 de produse