Seminte tomate San Marzano 0.5g

Tomate San Marzano - seminte de rosii cu pulpa carnoasa, seminte putine, gust si aroma deosebite, ideale pentru conservare- sos de rosii, recunoscut si apreciat de bucatarii din lumea intreaga. 

3.5

Cantitate

Cumpără în rate?

Mai multe informații

Tomatele San Marzano sunt cele mai populare si mai apreciate tomate pentru prepararea sosului de rosii. Este preferat de bucatarii cei mai renumiti din intreaga lume. Si legumicultorii si micii gradinari manifesta o apreciere si preferinta ridcata, datorita sosului cu gust de neegalat, care se obtine din aceste tomate. Este singurul sos de rosii recomandat pentru pizza Napolitana. Dupa cum a spus un bucatar italian „altfel este doar carne si sos”.

Primele seminte de rosii San Marzano au fost cultivate in apropiere de orasul San Marzano, Italia, prin anii 1770. Dupa cum reiese dintr-o sursa gasita prin 1902, San Marzano este rezultatul incrucisarilor dintre trei soiuri diferite de tomate care erau cultivate in acea vreme: Regele Umberto, Fiaschella si Fiascona. Din cele trei soiuri doar soiul Regele Umberto mai este cultivat si in ziua de azi.

Datorita zonei in care se afla orasul San Marzano (zona vulcanica, cu sol bogat in materie organica, fosfor si potasiu) si caracteristicilor climatului mediteraneean, s-au dezvoltat rosii San Marzano cu calitati net superioare:

→un neobisnuit si distinctiv gust dulce; cand este gatit pentru sos, aroma deosebita iese la iveala;

→are continut bogat in pectina; ceea ce face ca sosul sa fie gros, dens

→are seminte putine- mai putine decat alte rosii folosite pentru sos si suc de rosii

→culoare rosu-aprins

→sunt foarte usor de decojit.

Acest soi a ajuns sa fie repede prelucrat industrial, inca din anul 1875 in toata Italia. A fost apreciat, iar popularitatea pentru gustul si aroma lor unica a crescut repede. Tarziu, prin1920-1930, semintele au inceput sa apara in cataloagele de profil din Germania, Franta si Italia si distributie astfel in toata Europa.

Cu timpul s-au dezvoltat mai multe soiuri din cateoria San Marzano. In general toate soiurile:

  • au seminte putine,
  • sunt plante cu crestere nedeterminata, dar exista cateva soiuri cu crestere determinata
  • culoare fructelor este rosu-intensa
  • au pulpa densa, carnoasa, cu concentratie ridicata de pectina.

Comparate cu soiul Rόma VF, rosiile San Marzan sunt mai subtiri si mai ascutite. Pulpa este mai groasa, cu putine seminte, aroma mai puternica, gustul mai dulce si sunt mai putin acide.

Sosul de rosii San Marzano este printre cele mai bune sosuri de rosii din lume, devenind un brand.

Caracteristici Seminte tomate San Marzano

Semintele de tomate San Marzano sunt un soi semitimpuriu, cu crestere nedeterminata, foarte productiv si viguros. Fac parte din categoria legumelor solano-fructoase, termofile cu necesar de nutrienti, udare si copilire.

Se recomdanda pentru camp deschis, dar se poate cultiva si in sere si solarii incalzite si neincalzite.

Semanare tomate San Marzano

  1. februarie-martie→  in sere incalzite 15̊C-20̊C  sau ladite de semanare, la 1 cm adancime
  2. aprilie-mai→ sere neincalzite sau in camp deschis cu buna expunere la soare

Dupa ce se planteaza semintele de tomate San Marzano, se acopera cu pamant. Trebuie mentinut in permanenta umed, insa nu in mod excesiv, astfel incat germinarea rapida sa fie posibila. Udarea se face cu jet fin sau prin pulverizare, pentru a nu deplasa semintele. Germinarea are loc in 6-14 zile, la temperaturi peste 15°C. Ajunge la maturitate in 80 de zile de la germinare.

Repicare tomate San Marzano cand plantutele au 3-4 frunze se pot rasadi in camp deschis in locuri insorite, cu 80 cm intre randuri si 50 cm distanta intre plante. Se planteaza si se intretin usor. Planta ajunge la maturitate in 80-90 zile de la rasadire.

Pentru dezvoltarea optima sunt necesare lucrari de intretinere:

Fertilizare- suplimentare cu nutrienti de origine animala.

Irigare- suplimentare cu apa, mai ales in perioadele de inflorire si fructificare; udarea trebuie sa fie consistenta si regulata. Se va evita umezirea frunzelor.

Copilire- ruperea lastarilor de la baza frunzelor, astfel incat nutrientii sa ajunga mai rapid la flori si fructe. Este nevoie de stalpi /araci pentru sustinerea plantelor.

Defolierea- ruperea de la baza tulpinii a frunzelor; se asigura astfel aerisirea plantei si protectia ei impotriva bolilor si daunatorilor.

Planta poate dezvolta pana la 10-12 ciorchini cu fructe. Fructele au forma cilindrica, alungita; tip blocky. Greutatea medie este 100-130g/fruct. Nu au seminte foarte multe. Sunt foarte carnoase si pulpa este densa, cu aroma dulce.

Recoltarea se poate face incepand cu luna iunie si pana in octombrie, cand afara este racoare sau dupa apusul soarelui, cand fructul este la maturitate deplina.

Se preteaza foarte bine pentru conservare si sunt excelente pentru uscare.

 

Specificatii

Producator Kertimag Ungaria
Perioada de vegetatie Semi-timpuriu
Destinatie Conservare, Consum in stare proaspata, Industrializare
Sistem de cultura Camp, Sere si solarii incalzite, Solarii neincalzite
Crestere Nedeterminata
Marime 100 - 130 g

Recenzii

Nu a fost postată nici o recenzie. Vă rugăm să nu ezitați să ne împărtășiți părerea și să scrieți prima recenzie!

Adăugați o recenzie