Fungicid Delan Pro combate rapanul la mar si par si mana la vita de vie, actionand preventiv, multi-site si imbunatatind rezistenta plantei. Este un fungicid cu tehnologie proactiva, pe baza de ditianon si fosfonati de potasiu.
Fungicid Delan Pro (125g/l ditianon si 561 g/l fosfonati de potasiu) 150ml
Cantitate
Fungicid Delan Pro (125g/l ditianon si 561 g/l fosfonati de potasiu) 30ml
Cantitate
Fungicidul Delan Pro are in compozitie doua substante active: ditianon si fosfonat de potasiu
- Ditianon este o substanta activa folosita de 50 ani de pomicultori. Ditianon este o substanta activa de contact, cu actiune multi-site. Perturba multe procese biologice afectand enzimele fungice: de exemplu perturba producerea de energie a celulelor fungice (procesul glicolizei si ciclul lui Krebs), protectia impotriva stresului oxidativ (reductaza glutationului) si procesele metabolice (calea fosfat pentoza). Aceste tipuri diferite de acţiune determină clasificarea Ditianonului ca fiind un inhibitor multi-site. Astfel, Ditianon are o eficacitate excelentă în combaterea rapănului și a manei la vița de vie.
- Fosfonatii de potasiu sunt o alta forma chimica a fosforului. Ei au proprietati fungice si stimuleaza mecanismele de aparare ale plantelor. Nu trebuie confundațtii cu fertilizantii pe baza de fosfati, care nu au activitate fungica. Fosfonații de potasiu generează acidul fosfonic, care este principiul activ al fosfonaţilor de potasiu.
Mecanismele naturale de protectie impotriva agentilor patogeni in planta constau in construirea unor bariere fizice impotriva patogenilor, reactii biochimice in urma carora sunt produse substante care limiteaza dezvoltarea patogenilor si transmit semnale in interiorul plantei care activeaza un proces general de aparare in iintreaga planta.
Mecanismele de apărare pot fi locale sau sistemice. Reacţia de tip sistemic este denumită SAR (Systemic Acquired Resistance = Rezistenţa Sistemică Dobândită). Uneori, acţiunea naturală de apărare a plantei este foarte lentă şi prin urmare, ineficientă în blocarea dezvoltării bolii. Principiul activ al fungicidului Delan® Pro, Acidul Fosfonic, ajută planta să lupte împotriva agenţilor patogeni declanşând mecanismul său natural de apărare. Odată ce a recunoscut agentul patogen, planta reacţionează mult mai rapid şi intră “în stare de alertă”. Genele defensive sunt activate şi au loc diferite procese de apărare.
In prima etapa acidul fosfonic este recunoscut de catre celulele plantei si declanseaza o serie de semnale care mobilizeaza planta sa produca substante inhibitoare ale patogenului si sa produca receptori care permit recunoasterea rapida a acestuia. Aceste semnale se produc continuu si are lor un efect rapid generalizat.
In etapa a doua, acidul fosfonic inhibă direct agentul patogen si receptorii trimit molecule de semnalizare la nucleul celulei pentru a activa producția unor diverse elemente de aparare. Celula atacata trimite semnale de alarma catre restul plantei pentru a asigura o reactie rapida de aparare generala.
In a treia etapa, celulele activate eliberează substante naturale antifungice, cum ar fi enzimele, si construiesc bariere fizice de aparare pentru a inhiba dezvoltarea agentilor patogeni.Ca rezultat, agentul patogen este distrus sau dezvoltarea sa este blocată datorită activitătii directe exercitate asupra sa, precum si de reactia de aparare a plantei.
→ Mar si par
Dăunători | Doza omologată | Număr de aplicări |
---|---|---|
Rapăn | 2,5 l/ha | max. 6 trat./an |
Poate fi aplicat preventiv pe perioada de vegetație cuprinsă între BBCH 53 – 81, respectiv de la faza de înmugurire: frunzele verzi care acoperă petalele vizibile, până la faza de început a coacerii fructelor: apariția nuanței deschise a culorii de bază specifice soiurilor.
→ Vita de vie
Dăunători | Doza omologată | Număr de aplicări |
---|---|---|
Mana viței de vie | 3 – 4 l/ha |
max. 4 trat./an timp de pauza: 42 zile |
Se aplica între stadiile BBCH 53-83, adică de la momentul în care inflorescențele sunt clar vizibile, până la momentul în care boabele dezvoltă culoarea specifică.
Nu influențează negativ procesul de vinificație, procesul de fermentare (alcoolică și malolactică), compoziția mustului și vinului, iar calitățile organoleptice ale vinului nu sunt afectate. Intr-un studiu pentru Cognac nu a fost afectata fermentatia, distilarea si calitatile organoleptice.
- 125g/l ditianon si 561 g/l fosfonati de potasiu)