Borken - metabisulfit de potasiu - aditiv alimentar, din categoria conservantilor, pentru tescovina, must, vin, muraturi si suc din fructe.
Intrebuintare: pentru sulfitarea(conservarea) tescovinei, vinului si pastarea alimentelor.
Este folosit ca agent antioxidant si antimicrobian, previne pierderea de arome si aspectul de gust amar, blocheaza reactiile de oxidare, previne si incetineste dezvoltarea microflorei nedorite, accelereaza extragerea compusilor fenolici si de culoare din pielita boabelor de struguri.
Se dizolva in apa putina, must sau vin, apoi se adauga in masa care urmeaza a fi tratata. A nu se pune in apa fierbinte!
Produsul de tratat |
Modul de intrebuintare |
Cantitatea recomandata |
Tescovina |
In timpul macinarii se adauga treptat sau se imprastie pe tescovina |
5-15g/100 kg |
Must |
Se aplica in cazul cand nu s-a tratat tescovina:
|
10g/hl
15g/hl
20g/hl
30g/hl |
Vin, vin din fructe |
Sulfitare usoara – prima si a doua pritocire la vinurile uscate, acide, a doua pritocire la vinurile dulci, usoare, la a treia pritocire a vinurilor tinere albe si rosii, la vinurile vechi. Sulfitare mijlocie – la pritocirea vinurilor dulci, greu de limpezit, la vinurile cu moros de ou clocit, la bostina, la inceputul bolilor la vinuri. |
5-10g/hl
20g/hl |
Muraturi |
Salata de varza, ardei, muratura mixta |
2.5g/ 5 litri |
Suc de fructe |
|
1g/10l |