Mana la tomate
June 22, 2023
Mana la tomate, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans este o boala distructiva, care ataca tomatele cultivate in medii umede, racoroase, ploioase. Phytophthora infestans infecteaza toate partile supraterane ale tomatelor, fiind sensibile in orice stadiu al dezvoltarii.
Raspandire - sporangiile sau fragmentele de miceliu sunt dispersate din organele plantelor infectate, de vant si de picaturile de ploaie.
Inoculare - sporangii sau fragmentele de miceliu aterizeaza pe organele gazda susceptibile.
Infectia si dezvoltarea patogenului - sporangiile germineaza direct prin tuburile de germinatie, elibereaza zoospori mobili care, la randul lor, se inchisteaza pe suprafata organelor gazda si patrund in tesuturi.
Simptome si dezvoltare a bolii - miceliul agentului patogen patrunde direct in peretii celulari si se ramifica intercelular in tesuturile gazdei, distrugandu-le rapid, conducand la dezvoltarea simptomelor caracteristice.
Phytophthora infestans supravietuieste in resturile vegetale, pe buruienile perene, in special pe cele din familia Solanacee. Raspandirea agentului patogen se face de vant, ploaie sau asistata de om, prin utilizarea materialelor infectate, cum ar fi seminte sau unelte. Vremea rece si umeda, umiditatea relativa ridicata si culturile mari, dens plantate de tomate influenteaza dezvoltarii si raspandirii ciupercii.Temperaturile optime de infectie si raspandire din timpul zilei sunt de 15-21º C, cele din timpul noptii 10-15ºC si umiditatea relativa aproape de 100%.
1. Mana la tomate - simptome frunze
Leziunile incep sa se dezvolte adesea in apropierea varfului sau la marginea frunzelor, unde roua persista cel mai mult. Apar pete nedefinite, imbibate de apa, care se maresc rapid in leziuni de culoare verde pal pana la negru-maroniu si pot acoperi suprafete mari ale frunzei. Frecvent leziunile sunt inconjurate de halouri clorotice galbene.
Pe vreme umeda, leziunile de pe suprafata abaxiala a frunzei pot fi acoperite cu o crestere mucegaita de culoare gri pana la alb (a nu se confunda cu fainarea Leveillula taurica). Pe partea inferioara a leziunilor mai mari, pe vreme umeda este adesea vizibil un inel de crestere mucegait a agentului patogen. Pe masura ce boala progreseaza, frunzele devin galbene si apoi maro, se onduleaza, se deformeaza si se usuca.
2. Mana la tomate - simptome petioluri si tulpini
Leziunile incep ca pete nedefinite, imbibate de apa, care cresc rapid in leziuni de culoare maro pana la negru, care acopera suprafete mari ale petiolurilor si tulpinilor. Pe vreme umeda, leziunile pot fi acoperite cu o crestere mucegaita de culoare gri pana la alb a agentului patogen. Tulpinile si petiolurile afectate se pot prabusi in cele din urma in punctul de infectie, ducand la moartea tuturor partilor distale ale plantei.
3. Mana la tomate - simptome pe fructe
Pe fructele verzi se dezvolta pete inchise la culoare, maronii, uleioase. Raman ferme, cu exceptia cazului in care sunt infectii si cu alti patogeni. Simptomele incep de obicei pe umerii fructului, dooarece sporii aterizeaza de sus pe fructe. Pe vreme umeda poate fi prezent un strat subtire de miceliu alb.
4. Mana la tomate - deteriorarea culturii
Mana se poate raspandi rapid pe vreme rece si ploioasa, provocand pierderea totala a recoltei in cateva zile. Efectele asupra plantei includ defoliere extinsa, suprafata de fotosinteza redusa a frunzelor, vigoare scazuta, moartea plantelor, pierderea fructelor si a capacitatii de reproducere, pierderea semintelor.
Este foarte important sa intelegem ca aceasta boala poate ucide plantele in cateva zile!
5. Mana la tomate - masuri de combatere
-
Aplicati produse fitosanitare; conserva resursele si ofera un control foarte bun al bolii. Cand presiunea e ridicata, ploua des, temperatura aerului este intre 15-21º C pe timpul zilei, iar umiditatea este foarte crescuta, sansele sa apare mana (Phytophtora infestans) sunt foarte ridicate. Se recomanda aplicari repetate de fungicide la interval de 5-7 zile.
A. Fungicide cu actiune curativa:
B. Fungicide cu actiune preventiva:
- Selectati un soi de tomate care ajunge la maturitate rapid (adica tipuri de tomate timpurii sau de sezon scurt).
- Semanati soiuri de tomate rezistente la Phytophthora infestans.
- Intercalati cultura de tomate cu plante nesusceptibile, de preferinta sa nu fie din aceiasi familie, Solanacee.
-
Asigurati o crestere rapida si viguroasa a rasadurilor de tomate, printr-o nutritie adecvata si suplimentara a plantelor→Ingrasaminte tomate
-
Palisati plantele de tomate, in special cele nedeterminate. Nu trebuie sa fie in contact cu solul.
-
Inspectati in mod regulat plantele pentru simptome de boala si indepartati prompt materialul bolnav din parcela sau gradina (desprindeti cu grija frunzele bolnave, tulpinile, fructele si distrugeti-le).
-
Cultivati tomatele in sere sau in spatii in care exista controlul umiditatii, iar plantele sunt protejate de precipitatii.
-
Rotiti culturile; evitati culturile succesive de tomate pe acelasi loc. Nu plantati cartofi in apropierea tomatelor.
-
Udarea plantelor se recomanda a se face devreme in timpul zilei, mai degraba decat seara. Acest lucru permite frunzelor si solului sa se usuce inainte de venirea serii. Se reduce astfel durata umiditatii pe frunze. Nu pulverizati frunzele cu apa; irigati plantele la nivelul solului. Controlati buruienile solanacee din jurul culturii de tomate.