Aplicarea unui erbicid pentru porumb este foarte importanta pentru ca porumbul este foarte sensibil la imburuienare. Pierderea de recolta datorata buruienilor poate ajunge si la 50-90%. Alegerea unui erbicid pentru porumb depinde de speciile de buruieni dominante in cultura.
Buruienile graminee au devenit mai periculoase dacat cele dicotiledonate, fiind tot mai intalnite iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), mohorul (Setaria spp.) dintre cele anuale, si costreiul (Sorghum halepense) şi pirul tarator (Elymus repens) dintre cele perene. La aplicarea erbicidului contra buruienilor graminee la porumb trebuie tinut seama ca aceste buruieni, exceptand costreiul din rizomi, rasar odata sau imediat dupa porumb. Alte buruieni graminee pagubitoare sunt meisorul (Digitaria sanguinalis) si pirul gros (Cynodon dactylon).
Buruieni dicotiledonate: Aplicarea repetata a unui erbicid pentru porumb din aceeasi grupa chimica a determinat inmultirea unor buruieni dicotiledonate rezistente, cum ar fi stirul (Amaranthus spp.), zarna (Solanum spp.), spanacul salbatic (Chenopodium spp.), palamida (Cirsium arvense) si aparitia unor noi: teisorul (Abutilon), cornuti (Xanthium), iarba parloagelor (Ambrosia) etc.
Alegerea unui anumit erbicid pentru porumb depinde si de momentul rasaririi buruienilor dominante. Unele buruieni cu frunza lata rasar deseori inaintea porumbului: palamida (Cirsium arvense), urzica moarta (Lamium spp.), rocoina (Stelaria spp.), Veronica spp., troscot (Polygonum aviculare). Cele mai mari pagube produc insa buruienile care răsar odată cu porumbul, cum sunt teisorul (Abutilon theophrasti), spanacul salbatic (Chenopodium spp.), volbura (Convolvulus arvensis), iarba rosie (Polygonum lapathifolium), ardeiul broastei (Polygonum persicaria),susaiul ( Sonchus spp.).Dupa ce porumbul a rasarit apar stirul (Amaranthus spp.), ciumafaia (Datura stramonium), busuiocul salbatic (Galinsoga parviflora) , iarba grasa (Portulaca oleracea), cornuti ( Xanthium spp.)
Aplicarea erbicidului pentru porumb se poate face la sol sau pe buruiana rasarita. Erbicidarea preemergenta se face inainte de semanat prin incorporare cu discul sau combinatorul sau intre semanat si rasarire printr-o incorporare superficiala cu grapa sau fara incorporare. Erbicidarea postemergenta se face pe vegetatie, dupa rasarirea porumbului si a buruienilor. Erbicidul trebuie ales in functie de speciile de buruieni prezente in tarla, si care sa acopere un spectru cat mai larg. Dozele de erbicid se stabilesc in functie de gradul de imburuienare si in functie de continutul in humus al solului: dozele sunt mai mici daca exista buruieni putine si solul contine mai putin de 2% humus.
26 de produse