Uneltele de vinificatie si accesoriile se folosesc diferit in functie de soiul de vin pe care vrem sa-l obtinem: vin alb sau rosu, vin sec, demisec sau dulce
Pentru obtinerea vinului se incepe cu culegerea si transportul strugurilor. Apoi urmeaza prelucrarea mecanica a strugurilor. Pentru zdrobirea lor se folosesc zdrobitoare manuale sau electrice iar pentru separarea boabelor de ciorchine se folosesc desciorchinatoare. De obicei operatia de zdrobire si deschiorchinare se realizeaza in paralel in utilaje de tip zdrobitor-desciorchinator ex: Zdrobitor / Desciorchinator struguri ENO 3 Smalto, Zdrobitor / Desciorchinator struguri ENO 15 Smalto ce prezinta avantajul scurtarii timpului de prelucrare. Urmeaza presarea cu ajutorul preselor discontinue sau a celor continue. Decantarea mustului se face folosind enzime pectolitice care permit ruperea legaturile chimice din moleculele de pectine cu lant lung si favorizeaza formarea moleculelor de dimensiuni mai mici care se depun mai usor si mai rapid. Pentru fermentatia alcoolica - procesul prin care zaharurile din must se transforma in alcool etilic se prepara o maia de drojdii selectionate ce se adauga in must.
Dupa obtinerea vinului tanar acesta este supus mai multor tratamente de ingrijire si conditionare in etape diferite ale maturizarii urmand ca vinul matur sa fie imbuteliat in sticle sau prin metoda BIB (Pungi Bag in Box, Cutii Bag in Box).
25 de produse