Author Admin

Aplicarea unui erbicid pentru porumb este foarte importanta pentru ca porumbul este foarte sensibil la imburuienare. Pierderea de recolta datorata buruienilor poate ajunge si la 50-90%. Alegerea unui erbicid pentru porumb depinde de speciile de buruieni dominante in cultura. 

Ce buruieni combate erbicidul pentru porumb?

Buruienile graminee →Au devenit mai periculoase decat cele dicotiledonate, fiind tot mai intalnite iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), mohorul (Setaria spp.) dintre cele anuale si costreiul (Sorghum halepense) si pirul tarator (Elymus repens) dintre cele perene.  La aplicarea erbicidului contra buruienilor graminee la porumb trebuie tinut seama ca aceste buruieni, exceptand costreiul din rizomi, rasar odata sau imediat dupa porumb. Alte buruieni graminee pagubitoare sunt meisorul (Digitaria sanguinalis) si pirul gros (Cynodon dactylon).

Buruieni graminee

Buruieni dicotiledonate→Aplicarea repetata a unui erbicid pentru porumb din aceeasi grupa chimica a determinat inmultirea unor buruieni dicotiledonate rezistente, cum ar fi stirul (Amaranthus spp.), zarna (Solanum spp.), spanacul salbatic (Chenopodium spp.), palamida (Cirsium arvense) si aparitia unor noi: teisorul (Abutilon), cornuti (Xanthium), iarba parloagelor (Ambrosia) etc.

Buruieni dicotiledonate

Alegerea unui anumit erbicid pentru porumb depinde si de momentul rasaririi buruienilor dominante. Unele buruieni cu frunza lata rasar deseori inaintea porumbului: palamida (Cirsium arvense), urzica moarta (Lamium spp.), rocoina (Stelaria spp.), Veronica spp., troscot (Polygonum aviculare). Cele mai mari pagube produc insa buruienile care răsar odată cu porumbul, cum sunt teisorul (Abutilon theophrasti), spanacul salbatic (Chenopodium spp.), volbura (Convolvulus arvensis), iarba rosie (Polygonum lapathifolium), ardeiul broastei (Polygonum persicaria),susaiul ( Sonchus spp.).Dupa ce porumbul a rasarit apar stirul (Amaranthus spp.), ciumafaia (Datura stramonium), busuiocul salbatic (Galinsoga parviflora) , iarba grasa (Portulaca oleracea), cornuti ( Xanthium spp.)

Cand aplicam erbicidul de porumb?

Aplicarea erbicidului pentru porumb se poate face la sol sau pe buruiana rasarita. 

Erbicidarea preemergenta se face inainte de semanat, prin incorporare cu discul sau combinatorul sau intre semanat si rasarire (pana la 3 frunze) printr-o incorporare superficiala cu grapa sau fara incorporare. 

Dintre erbicidele pentru porumb care se pot aplica imediat dupa semanare sunt: Merlin duo, Adengo, Akris sau Merlin flexx. Acestea au efect foarte bun impotriva unor buruieni cu frunza ingusta anuale (ex: mohor, iarba barboasa, mei, meisor, costrei din samanta) si cu frunza lata anuale (ex: stir, spanac salbatic, loboda, ciumafaie, susai, urzica, musetel, iarba rosie, zarna, cornuti, romanita). Momentul optim pentru combaterea buruienilor este faza de 2-3 frunze. Avantajul acestor erbicide este ca se reactiveaza la urmatoarele ploi. Terenul este curat aproximativ 6-8 saptamani de la aplicare.

Erbicidarea postemergenta se face pe vegetatie, dupa rasarirea porumbului si a buruienilor. Erbicidul trebuie ales in functie de speciile de buruieni prezente in tarla si in functie de stadiul de crestere al culturii si buruienilor. Dozele de erbicid se stabilesc in functie de gradul de imburuienare si in functie de continutul in humus al solului: dozele sunt mai mici daca exista buruieni putine si solul contine mai putin de 2% humus. 

In faza de 2-5 frunze ale porumbului se pot aplica erbicidele Premiant sau SDMA care combat cu succes buruienile cu frunze lata anuale si perene. Efectul se vede in 12-18 ore de la aplicare.

Daca in tarla avem buruieni cu frunza ingusta si frunza lata anuale putem interveni cu Laudis sau Equip. Laudis are avantajul ca se poate aplica pana in stadiul de 8 frunze ale porumbului si este singurul erbicid omologat si pentru cultura de porumb zaharat

Nicogan, Radial extra, Talisman OD sau Innovate 240SC sunt omologate pentru combaterea buruienilor cu frunza ingusta anuale si perene. Momentul optim de erbicidare este stadiul de 4-6 frunze al porumbului si 10-15cm la buruieni. Efectul se va vedea in aproximativ 3 saptamani. 

Tehnologia a evoluat, astfel ca pe piata au aparut erbicide care au actiune asupra mai multor tipuri de categorii de buruieni, cu aplicare pana in stadiul de 8 frunze ale porumbului. Putem aminti erbicidul Titus 25DF cu actiune in special la buruienile cu frunza ingusta anuale si perene si la buruienile cu frunza lata anuale, dar fara ciumafaie si coada calului. Se aplica cand porumbul este in stadiul de 2-8 frunze, iar buruienile 4-6 frunze la buruieni cu frunza ingusta anuala si 15-20cm la buruieni cu frunza ingusta perene. Are efect bun si in seceta, desi putin mai lent. Nu trebuie sa ploua 3 ore. Pentru a avea actiune si asupra buruienilor cu frunza lata perene Titus 25DF a fost imbunatatit prin adaugarea substantei active dicamba (combate buruienile cu frunza lata anuale si perene) rezultand Titus plus. Fermierii au astfel posibilitatea sa combata un spectru mai mare de buruieni existente in lanul de porumb. 

Un alt erbicid care actioneaza foarte bine daca gradul de imburuienare este ridicat pentru buruienile cu frunza ingusta este erbicidul Principal care are efect maxim la umiditate, seceta si/sau buruieni mari. In plus reduce rezerva de buruieni perene. Pentru efect optim porumbul trebuie sa fie in stadiul 2-8 frunze, iar buruienile nu au depasit stadiul de infratire sau au 15-20cm. O formulare mai complexa este Principal Plus, un erbicid asemanator cu Principal, dar care are in plus substanta activa pentru combaterea buruienilor cu frunza lata anuale si perene- dicamba. Actioneaza foarte bine cand se aplica pe timp cald si umed. In 2-3 saptamani veti observa o decolorare a buruienilor si pana la urma uscarea lor completa.

Insa cel mai complex erbicid pentru porumb este Arigo, cu aplicare in stadiul de 2-8 frunze ale porumbului si care combate toate tipurile de buruieni anuale si perene. Acesta reduce rezerva de buruieni pentru anii urmatori.

Putem pastra lanul de porumb liber de buruieni daca efectuam doua erbicidari:

♦Una preemergenta, dupa semanare pana la 3 frunze ale porumbului. Astfel porumbul este curat, nu are concurenti pentru elementele nutritive din sol. Calitatea si volumul productiei de porumb sunt date de cum intretinem cultura in primele 4-6 saptamani de la semanare.

♦A doua erbicidare, postemergenta se recomanda dupa rasarirea porumbului dar si a buruienilor. In acest moment  se intervine cu erbicidul specific tipurilor de buruieni observate pe teren dar si a gradului de infestare. In acest moment putem interveni si cu un fertilizant foliar. Acesta creste eficienta erbicidului si intareste porumbul, oferindu-i elementele nutritive necesare (indeosebi zincul cu rol de sintetizare de proteine, necesare evolutiei optime a culturii).